What happened on Hillary Clintonin vuoden 2016 presidentinvaalitappiostaan kirjoittama kirja. Kirjassa Hillary käy monipuolisesti läpi vaalikampanjaa omalta sekä kilpailijoiden (Bernie Sanders ja lopussa Donald Trump) kannalta. Hän tekee myös paljon vertailua edelliseen kampanjaansa Barack Obamaa vastaan. Kirjan pituudesta huolimatta mihinkään suuriin johtopäätöksiin tappion syistä hän ei kuitenkaan mielestäni tunnu pääsevän.
Kirja on englanninkielinen, mutta sen lukeminen on sujuvaa, sillä sanasto ja lauseet ovat varsin yksinkertaisia. Kirjassa on myös paljon samojen asioiden toistoa. Olen vuosia sitten lukenut Hillary Clintonin elämäkerranja muutenkin seurannut jonkin verran Yhdysvaltain politiikkaa ja kyseisiä vaaleja, joten taustatietoa kirjaan löytyi. Pidin siitä, että tekstistä kuvastui jonkinasteinen maanläheisyys ja laaja ymmärrys asioihin. Hillary totesi kirjassa useasti, että hän on saanut elää etuoikeutettua elämää. Tästä huolimatta tekstistä pystyi mielestäni aistimaan rehellistä halua pyrkiä tekemään Yhdysvalloista oikeudenmukaisempaa ja reilumpaa valtiota sen kansalaisille. Hän myös totesi usein tehneensä asioita väärin, mutta pyrki aktiivisesti oppimaan virheistään tulevaisuutta varten. Nämä ominaisuudet tuntuvat Yhdysvaltojen nykyiseltä presidentti Trumpilta puuttuvan.
Hieman jäi kummaksuttamaan Clintonin hyvin negatiivinen asennoitumnen Venäjää kohtaan. Eivät yhdysvaltalaiset toki poliittisesti ainakaan ylimpiä ystäviä ole, mutta ymmärtääkseni pyrkivät kuitenkin suhtautumaan toisiinsa sivistyneesti. Käsitykseni varmasti osin johtuu Suomen sijainnista Venäjän naapurissa. Hillary ei tuntunut näkevän mitään hyvää Putinissa tai Venäjän politiikassa. Sama juttu oli Trumpin kanssa, jota hän surutta arvosteli hyvin tiukasti - myös muilta kuin vain poliittisella kantilta. Tämäntyyppinen arvostelu ja jopa suora haukkuminen on suomalaiselle lukijalle hieman erikoista.
Nyt kun läheisenä vertailukohtana on mielestäni hyvin sivistynyt ja rauhallinen presidentinvaalikampanja talvelta 2018, näyttää Yhdysvaltalainen vertailukohta hyvin likaiselta ja henkilökohtaisuuksiin menevältä. Suosittelen kirjan lukemista jos aihe kiinnostaa, vaikkakin sitä olisi kyllä jonkin verran voitu tiivistää ja lyhentää.
Kirjan kanssa maistoin tietysti yhdysvaltalaista viiniä. Apothic Dark on usean punaisen rypäleen sekoiteviini Kaliforniasta. Olemukseltaan ja maultaan se on mielestäni varsin tyypillinen maansa viinikulttuurin edustaja. Viini on helposti lähestyttävän pehmeää, mutta siitä löytyy myös runsautta ja hapokkuutta. Viini on väriltään hyvin tummaa ja läpinäkymätöntä. Tuoksussa on kypsää marjaisuutta ja luumua sekä aavistus tammea. Maussa kirsikkaisuutta ja luumua. Viinissä on hapokkuutta ja aavistus tanniineja. Pyöreän makeisuutensa puolesta se sopii hyvin kevyempienkin ruokien pariksi. Jälkimaku on lyhyt, mutta viini on tasapainoinen. Kirjan lisäksi viini maistui karitsan jauhelihasta valmistetun pasta bolognesen kanssa.
Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä ja plussan. Molemmat ovat hyvin tyypillisiä jenkkejä. Pintakerros on sokerinen ja helppoa small talk -kulttuuria edustava höttö, mutta sisältä löytyy molemmista myös mahtia ja voimaa. Kirjan vetovoima häviää varmasti viimeistään seuraaviin vaaleihin mennessä, kun puolestaan viiniä voi todennäköisesti nauttia myös kolmen vuoden päästä, kun Yhdysvaltoihin valitaan seuraavaa presidenttiä.
Helmet lukuhaaste: 17. Kirja käsittelee yhteiskunnallista epäkohtaa
What Happened
kirjoittanut Hillary Clinton
Simon & Schuster 2017
469 sivua
Apothic Dark
Petit Sirah, Teroldego, Cabernet Sauvignon, Zinfandel, Petit Verdot, Merlot
AVA California, Yhdysvallat 2015
13,30€ (Alkosta tammikuussa 2018)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentista!