tiistai 27. helmikuuta 2018

Saarnaaja (kirjoittanut Camilla Läckberg)

Saarnaaja on toinen Camilla Läckbergin kirjoittamista dekkareista, jotka sijoittuvat Fjällbackaniin. Se jatkaa ensimmäisessä osassa alkanutta tarinaa, mutta on toki irrallinen osa ja hyvin luettavissa myös sellaisenaan, vaikkei sarjan muihin osiin olisi ennättänytkään tutustua. Itse olen lukenut sarjan osia ilman järjestystä, eikä se minua ole ainakaan haitannut.

Tarina etenee hieman polveilevasti, mutta kuitenkin kepeästi, jollakin tavoin ruotsalaisesti vienosti hymyillen. Henkilöt ovat varsin kotikutoisia ja paikoin naiiveja, mutta toisaalta on välillä mukavaa lukea tekstiä, jossa hahmojen sisäinen ahdistus ei saa liikaa painoarvoa.

Tarinassa Fjällbackan poliisi saa Patrickin johdolla selvitettäväksi kaksi katoamistapausta ja kaksi vanhaa, 1970-luvun lopulla tapahtunutta murhaa. Murhien selvittelyn ja poliisityön lisäksi siinä seurataan Patrikin vaimon Erican raskauden loppuaikaa ja hänen sisarensa kamppailua oman avioliittonsa kanssa. Käänteitä ja hahmoja siis riittää. Vaikka kirja ei aivan ohut olekaan, sen lukee nopeasti. Tämä on mielestäni hyvä "tauko-kirja", muuten varsin romaani- ja tietokirja painotteisessa alkuvuodessani.

Kirjan kanssa valikoitui hieman poikkeuksellisesti punaviini. Aikaisempien Läckbergin kirjojen kanssa olen maistanut valkoviinejä. Nyt maisteltavaksi tuli chileläinen kevyt Pinot Noir.

Viini on väriltään Pinot Noiriksi varsin lämpimän punaista. Tuoksussa on hapanta marjaa ja aavistus paahteisuutta, ehkä jopa savuisuutta. Maussa on metsäisiä marjoja - pääasiassa puolukkaa ja mustikkaa. Viinin hapot ovat miedot ja tanniinisuutta ei oikeastaan ole. Viinissä on terävyyttä ja sen maku on pitkä. Viini maistui sekä perjantaipitsan että karitsan paahtopaistin ja uunijuuresten kera.

Kirjassa ja viinissä on molemmissa keveyttä ja helppotta. Niitä on helppo lukea ja maistaa sellaisenaan, ilman sen suurempiaa yhteiskunnallista pohdintaa tai gourmet-ruokaa. Yhteensopivuudelle annan neljä ja puoli pistettä. Täydentävät hyvin toisiaan.

Helmet-lukuhaaste 2018: 26. Kirja kertoo paikasta, jossa et ole käynyt

Saarnaaja
kirjoittanut Camilla Läckberg
Suomentanut Outi Menna
Gummerus Kustannus Oy 2014
448 sivua

Novas Gran Reserva
Pinot Noir 2016
DO Valle Casablanca, Chile
13,99€ (Alkosta helmikuussa 2018)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!