Norjalaisen kirjailija Karl Ove Knausgårdin nimi on tullut parin viime vuoden aikana eri kirjallisuuden asiakyhteyksissä esiin, joten päätin tarttua häneen kirjaansa heti sopivan ajan tullessa. Henkilönä Knausgård on mielenkiintoinen ja hän jakaa vahvasti mielipiteitä. Taisteluni on hänen useampi tuhatsivuinen kirjasarjansa, joka koostuu kuudesta kirjasta. Ensimmäinen osa on ilmestynyt norjaksi 2009 ja suomeksi 2011.
Taisteluni - Ensimmäinen kirja on omaelämäkerrallinen ja se koostuu muutamasta osasta. Ensimmäisen kirjan kohdat keskittyvät pääasiassa Karl Oven lapsuuteen ja nuoruuteen. Hänen vaimostaan Lindasta on kirjan alussa myös kerrottu. Knausgård on saanut varsin ankaran kasvatuksen ja lapsuudenperhe on hyvin tiukka mm. alkoholin käytön suhteen. Lapsuuden kasvatus ja koti on jättänyt jälkensä häneen. Isän käyttämä henkinen ja fyysinen väkivalta ovat seikkoja, joiden kanssa hänen poikansa Karl Ove ja tämän veli ovat joutuneet läpi elämänsä kipuilemaan.
Useiden lasten tapaan Karl Ove haluaa miellyttää vanhempiaan, vaikka näiden kohtelu ei joka tilanteessa sitä vaatisi. Miellyttämisen halu ei kuitenkaan estä häntä kokeilemasta rajojaan. Rajojen rikkominen vaatii kuitenkin tarkkaa suunnittelua, jotta hän ei narahtaisi vanhemmilleen. Kirjan alkuosassa hän kertoo uuden vuoden vietostaan kavereidensa parissa ja tarkoista suunnitelmista sekä toteutuksesta, jolla vuoden vaihteen vietto lopulta onnistuu kohtuullisesti.
Kirjan toinen osa kertoo Karl Oven isän kuolemasta ja siitä kuinka tämän pojat saapuvat isän talolle, jossa hän on viimeiset vuotensa elänyt alkoholisoituneena oman äitinsä kanssa. Taloa siivoamalla lapset käsittelevät tunteitaan ja heille selviää isänsä elämän viimeiset vaiheet. Jollen nyt aivan siivousfriikkinä, niin siististä asuinympäristöstä pitävänä, mieleni tekisi olla talossa paikalla puhdistamassa kaatopaikkamaiseen kuntoon joutunutta kotia. Tämä kertonee siitä, kuinka kiehtovasti Knausgård osaa tapahtumista kertoa.
Kirja on mielestäni eräänlaista ajatuksenjuoksua. Yhdestä asiasta päästään toiseen ja aina syy-seuraussuhteet eivät jälkikäteen ajateltuina ole kaikkein selvimpiä. Ihme kyllä, kirja ei kuitenkaan ole mielestäni lainkaan sekava, vaan sen kerronnassa on helppo pysyä mukana. Ihmisten ja paikkojen kuvailut ova tarkkoja ja selkeitä, mutta eivät onneksi kuitenkaan pitkäveteisiä. Jatkossa aion tutustua Knausgårdin muihinkin kirjoihin.
Kirjan kanssa maistoin italialaista Amaronea. Amarone tulee Pohjois-Italiasta, Veneton alueelta. Viini on valmistettu kuivatuista rypäleistä eli viini on usein täyteläistä ja maultaan kypsän luumuista ja marjaista. Amaronea pidetään usein yhtenä parhaista viineistä - ja tähän usein myös hinta viittaa. Amaronea valmistetaan useista erilaisista, yleensä alkuperältään italialaisista rypäleistä.
Viini maistui joulupöydässä kinkun kanssa ja hieman vielä sen jälkeenkin ruokaa sulatellessa ja jälkiruokaa odotellessa. Amarone ei suoraan kuulu lempiviineihini, vaikka olen muutamaa todella hyvää Amaronea maistanutkin. Mielestäni sen maku muotoutuu välillä liian kuivan luumuiseksi ja täyteläiseksi. Toisinaan se taas tuntuu jäävän hieman kehittymättömäksi, kuten nyt. En tästä laita kuitenkaan kaikkea viinin syyksi, vaan uskon, että se olisi ehdottomasti kannattanut dekantoida ennen nauttimista. Nyt alkumaussa tuntui olevan kaikkea - luumua, muutakin kypsää marjaa, tammisuutta ja jopa yrttisyyttä. Maut eivät kuitenkaan limittyneet tyylikkäästi keskenään, jota Amaronen tyyppiseltä ja hintaiselta viiniltä odotan.
Kirjan ja viinin yhteen sopivuudelle annan neljä pistettä. Molemmat soljuvat eteenpäin. Kirjan kokonaisuus on kaikesta huolimatta selkeämpi. Potentiaalia ja kiinnostavuutta molemmista ehdottomasti löytyy. Nämä maistuvat varmasti hyvin myös erikseen.
Helmet-lukuhaaste 2019: 25. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin
Taisteluni
Ensimmäinen kirja
kirjoittanut Karl Ove Knausgård
suomentanut Katriina Huttunen
alkuteos Min kamp I
Like Kustannus 2013
489 sivua
Luigi Righetti Amarone
Della Valpolicella
Veneto, Italia
2014
Hinta ei tiedossa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentista!