sunnuntai 27. tammikuuta 2019

Venäjä vailla tulevaisuutta (kirjoittanut Masha Gessen)

"Venäjä vailla tulevaisuutta" on Moskovassa syntyneen ja myöhemmin myös Yhdysvalloissa asuneen New Yorker -lehden toimittajan Masha Gessenin Yhdysvalloissa palkittu teos. Kirja käy läpi Neuvostoliiton viimeisiä vaiheita, sen romahduksen ja Venäjän uudelleen synnyn 1990-luvun alussa. Kyseessä on tietokirja, joka on kirjoitettu hieman romaanimaiseen tyyliin. Mielestäni tämä keveyttää kirjaa ja tekee historiallisten tapahtumien seuraamisesta lukijalle vaivattomampaa. Ei ihme, että on siis menestynyt erityisesti Yhdysvalloissa.

Kirjassa esitetyt faktat perustuvat sekä tutkittuun historialliseen tietoon että kirjoittajan ja tämän haasteltavien kokemuksiin ja muistoihin. Kirjan lopussa oleva lähdeluettelo on varsin vaikuttava. Tämän lisäksi suuren roolin saavat myös seitsemän oikeaa henkilöä: Masa, Zanna, Serjoza, Ljosa, Marina Arutyunan, Lev Gudkov ja Aleksandr Dugin. Tapahtumia avataan heidän kauttaan. Kaikki näistä henkilöistä eivät ole "taviksia", vaan joukossa on mm. puoluevaikuttajien lapsia ja muuten yhteiskunnallista keskustelua käyviä. Tämän kautta lukija saa enemmän ja tarkempaa tietoa maan poliittisista tapahtumista. Samalla on hyvä pitää mielessä, että yhteiskunnallisia asioita vähemmän seuraavat venäläiset ovat saattaneet kokea tapahtumat hyvin eri tavalla, eikä niiden merkitys heille ole välttämättä ollut yhtä suuri.

Kirja tarjoaa hyvän, vaikkakin puolueellisen, analyysin Neuvostoliiton ja Venäjän historiaan. Se on selkeästi kirjoitettu yhdysvaltalaisille. Tästä johtuen historian painotukset ovat hieman erilaisia, kuin mihin Suomessa on totuttu. Ja tätä pidän ehdottomasti positiivisena piirteenä. Vaikka teksti on jaoteltu selkeästi ja kerronta on sujuvaa, niin mitään kevyttä iltalukemista kirja ei ole. Lukijalta vaaditaan keskittymiskykyä - ja ainakin itselläni ajatus välillä harhaili ja tämän vuoksi jotkin kohdat eivät avautuneet tarpeeksi.

Kirjan kanssa maistoin Vuoden luomupunaviiniksi 2018 valittua italialaista Sangioveseä. Väriltään viini oli täyteläisen purppuranpunaista. Sen tuoksussa oli luumuisuutta ja hieman yrttisyyttä. Maussa esiin nousi raikas marjaisuus sekä hento tammisuus. Tammisuus tasapainotti mukavasti vadelman ja mansikan aromeita, jotka helposti tekevät vastaavista viineistä liian hilloisia. Viini sopii hyvin sellaisenaan seurustelujuomaksi, tai vaikkapa hieman täyteläisemmän pastakastikkeen kaveriksi. Maistoin viiniä kasvisversioisen pasta bolognesen kanssa.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan kolme pistettä. Jollakin tavoin nämä edustavat aivan erilaisia kulttuureja. Viini pyrkii selkeästi miellyttämään nauttijaansa, kun taas kirja haastaa. Toisaalta molemmat ovat mukavan selkeitä ja niihin on ilo tutustua - ehkä mielummin erikseen kuin yhdessä.

Helmet-lukuhaaste 2019: 23. Kirjan nimessä on jokin maa

Venäjä vailla tulevaisuutta
kirjoittanut Masha Gessen
suomentanut Ilkka Rekiaro
alkuperäisteos The Future Is History: How Totalitarianism Reclaimed Russia
Docendo 2018
482 sivua

Villa Valentina
Sangiovese Organic 2018
Apulia, Italia
n 10€ (ostettu Tallinnasta joulukuussa 2018)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!