keskiviikko 23. tammikuuta 2019

Taivaanpallo (kirjoittanut Olli Jalonen)


Vuonna 2018 kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittanut Olli Jalosen Taivaanpallo on tyylikkäästi kirjoitettu kertomus pienen Angus-pojan elämästä ja matkasta St. Helenan saarelta Englantiin. Kirja sijoittuu 1600-luvulle valistuksen ajalle. Kuuntelin kirjan ja tapahtumien polveilevuus olisi todennäköisesti avautunut paremmin lukemalla.

Angus on tiedonhaluinen, kiltti, oppivainen ja sinnikäs poika. Hänen äitinsä Catherine huomaa nämä piirteet pojassaan ja pyytää saaren pastoria, ja rakastettuaan, herra Burchia opettamaan pojan lukemaan ja kirjoittamaan. Tämän avulla Angus saa enemmän irti päivittäin ylöskirjaamistaan raporteista liittyen mm. taivaankappaleiden liikkeisiin. Angus pohtii herra pastorin kanssa maailmaa ja kaikkeutta. Angus on erityisen kiinnostunut tähtitieteilijä Edmond Halleyn avaruuteen kohdistamista tutkimuksista. Tämän kiinnostuksen pohjalta hän pääsee laivamatkalle kaukaiselta St Helenan saarelta Isoon-Britanniaan.

Kirja on uskottava ja todentuntuinen teos. Hienoa, että suomalaiset kirjailijat uskaltautuvat kirjoittamaan myös paljon vieraammista kulttuureista. Angus-pojan silmin tutkitaan maailmaa kokonaisvaltaisesti ja pohditaan myös monia moraalisia kysymyksiä. Mistä asioista on kerrottava ja mistä parempi vaieta ja olla kuin ei niistä tietäisi mitään? Mikä on oikeasti totta ja mikä voisi olla totta? Saako ja kannattako joskus valehdella? Kysymyksiä, joita aikuisetkin joutuvat ajoittain pohtimaan.

Jotenkin kirjan päähenkilö jää kuitenkin etäiseksi. Ehkä hän on tavallaan liian täydellinen ja kiltti. Olisin kaivannut häneen hieman enemmän särmää. Angus ihmettelee ja kummastelee maailmaa sekä kyseenalaistaa asioita. Hän kuitenkin tuntuu uskovan kiltisti kaiken mitä hänelle kerrotaan ja toimivan kiltisti saamiensa ohjeiden mukaan. Kapinallisuutta, tai edes poikamaista  leikkisyyttä, hänestä ei löydy.

Kirjan pariksi valikoitui hieman harvinaisempi tuttavuus, jota ei kaupoista ole saatavilla. Jekku Pale Ale on kotiekoista (ei omassa kodissani) olutta, joka on tehty neljänlaisista maltaista insinöörimäisen tarkalla asenteella ja tutkimusotteella. En oluiden tekoa juuri tunne, mutta Jekku Pale alen maussa on hedelmäisyyttä ja humalaa. Maku on raikas, mutta kuitenkin täyteläinen. Oluen nimi tulee muuten Jekku-koiran mukaan.

Kirjan ja oluen yhteensopivuudelle annan neljä pistettä ja plussan. Molemmissa on raikasta tyylikkyyttä ja perusrehellisyyttä. Jollakin tavoin molemmista on aistittavissa myös kehitystarinan alkua. Suosittelen!


Helmet-lukuhaaste 2019: 19. Et pidä kirjan nimestä

Taivaanpallo
kirjoittanut Olli Jalonen
Otava kustannus 2018
13h (kuunneltu äänikirjana)

Jekku Pale Ale
Maltaat: Pilsner, Caramel pils, caramel amber, caramel munich
Valmistettu 24.11.2018
N. 5,5% alkoholia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!