lauantai 19. tammikuuta 2019

Tellervo (kirjoittanut Henriikka Tavi)

Henriikka Tavi on tullut tunnetuksi runoteoksista. Hänen ensimmäinen romaaninsa "Tellervo" kertoo naisesta, joka tutustuu yhdysvaltalaisen ihmissuhdekouluttajan Rory Rayen ajatuksiin ja päättää niiden avulla löytää itselleen parisuhteen. Olin kuuntelemassa Tavin haastattelua Helsingin kirjamessuilla 2018, jonka jälkeen tämä kirja päätyi lukulistalleni.

Odotukseni olivat kohtalaisen korkealla, sillä yleensä chick lit -kirjallisuus on mukavan kevyttä, mutta kuitenkin koskettavaa kirjallisuutta. Sitä on kiva lukea vakavampien teosten välissä eräänlaisena keventäjänä. Tämä kirja ei valitettavasti itseeni täysin kolahtanut. Aihe sinänsä kuulosti hyvälle ja päähenkilö Tellervon luonne ja tyyppi mielenkiintoiselta. Kirjassa käsitellään paljon myös Tellervon ystävää Heiniä. Naiset eivät sydänystäviä ole, vaan heidän suhteensa tuntuu perustuvan enemmän molemminpuoliseen hyötymiseen.

Kirja on taitavasti kirjoitettu, mutta sen hahmot ovat vaikeasti lähestyttäviä. Tellervo tuntuu hyvin yksinkertaiselta, self help -kirjallisuutta ahmivalta ja sen tarjoamia oppeja lähes varauksetta noudattavalta naiselta. Hän ei kykene pitämään omaa elämäänsä kasassa ja ystävyys- ja parisuhteet vaihtuvat nopeaan tahtiin. En päässyt oikein selvyyteen onko päähenkilö oikeasti näin pinnallinen ja vastuuntunnoton, vai olisiko minun lukijana pitänyt pystyä hahmottamaan, jokin toinen taso hänessä. Vaikka kirja oli taitavasti ja kiinnostavasti kirjoitettu, ei se kuitenkaan tarjonnut oikein mitään uutta ajateltavaa tai herättänyt kiinnostusta tai näkökantoja erilaisiin näkemyksiin.

Kirjan kanssa maistoin etelä-afrikkalaisen jättiviinitila KWV:n klassista Merlota. Punaisista rypäleistä huomaan viime aikoina suosineeni erityisesti kevyempää Pinot Noiria. Talven tultua ja ilmojen kylmettyä on tehnyt mieli hieman täyteläisempää, mutta kuitenkin marjaisaa viiniä. Merlot on usein hyvä ja takuuvarma valinta tähän kaipuuseen. KWV:n Merlot on väriltään pehmeän purppuranpunaista. Tuoksussa on paahteisuutta ja lämmintä marjaisuutta - luumua ja kirsikkaa. Viinin maussa luumuisuus ja vadelmaisuus nousevat erityisesti esille. Viinissä on hieman pehmeää tanniinisuutta ja hapokkuutta. Jälkimaku on kuitenkin varsin lyhyt ja pidempi hapettuminen lasissa ei tee viinille oikeutta. Kirjan lisäksi viini maistui poro-punajuuri-suppilovahvero-vuohenjuustopitsan kanssa. Sopivat hyvin yhteen.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä ja plussan. Kumpikaan ei yksistään ollut aivan mieleiseni, mutta helppouden ja yksinkertaisuuden perusteella sopivat hyvin yhteen. Molemmista jää hyvä mieli ja se lienee usein kirjan ja viinin kohdalla tärkeintä.

Helmet-lukuhaaste 2019: 6. Rakkausromaani

Tellervo
kirjoittanut Henriikka Tavi
Kustannusosakeyhtiö Teos
Helsinki 2018
229 sivua

KWV Merlot
Classic Collection
Vintage 2017
W.O. Western Cape, Etelä-Afrikka
n. 8 € (ostettu Tallinnasta joulukuussa 2018)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!