lauantai 25. toukokuuta 2019

Ääriviivat (kirjoittanut Rachel Cusk)

Helsinki Lit 2019 -käännöskirjallisuustapahtumassa puhujana ollutta Rachel Cuskia hehkutettiin etukäteen, jonka vuoksi hänen kirjansa päätyi myös lukulistalleni. Hän on kirjoittanut useita romaaneja ja muutamia omaelämäkerrallisia teoksia. Nyt lukemani Ääriviivat on romaanitrilogian ensimmäinen osa. Sarjan seuraava osa Siirtymä on ilmestynyt suomennettuna tänä vuonna ja se odottaa lukuvuoroaan. Päätösosaa voi odottaa julkaistavaksi ensi vuonna.

Kirjan tarina alkaa Lontoosta Ateenaan matkaavasta lennosta, jolla englantilainen kirjailjia Faye tutustuu vierustoverinaan matkaavaan kreikkalaiseen mieheen. Faye on matkalla kouluttamaan kirjailijoita ja sellaisiksi aikovia. Faye ja mies tapaavat myöhemmin Kreikassa uudelleen ja Faye tapaa myös maassa asuvia ystäviään. Kertojan äänenä on Faye, mutta hänen roolinsa on varsin statistinen. Kokemukset tai mielipiteet eivät suoraan kuulu tekstistä. Mutta sen sijaan ne ohjailevat merkittävästi tapahtumia ja kerronnan kulkua. Faye kertoo kiehtovasti näiden Kreikassa olevien tuttujensa elämien muutoksista, jotka ovat vaikuttaneet merkittävästi, vähintäänkin taustalla, heidän tulevaisuutensa kulkuun. Tarinat ovat rehellisiä, mutta eivät kohahduttavia taikka painostavia. Luin kirjaa kappale kerrallaan ja minulle niiden välinen tarkka kokonaisuus jäi hieman epäselväksi. Niinpä kirjasta tuli nautittua enemmän novelleina, joissa oli sama kertoja, mutta osin eri henkilöt ja tapahtumapaikat.

Luettuani kirjan katselin Yle Areenasta Helsinki Lit -tapahtumassa Philip Teirin johtaman haastattelun Rachel Cuskin kanssa. Haastattelussa ehdittiin syvällisten seikkojen lisäksi pohtia myös Brexitiä ja Trumpin politiikkaa. Hienoa muuten, että tapahtuman tallenteet ovat katsottavissa maksutta Areenasta!

Kirjan kanssa maistoin ranskalaista roseeta lähestyvän kesän kunniaksi. Eteläisestä Provencesta tuleva Henri Gaillardin rosee on viiden rypäleen sekoite (Grenache Noir, Cinsault, Syrah, Tibourenc ja Mourvedre). Viini on väriltään lohenpunaista, kuten yleensäkin alueelta tulevat roseet tuntuvat olevan. Tuoksussa on sitruunaa ja omenaisuutta sekä aavistus vadelmaista marjaisuutta. Maussa on hapokkuutta ja mineraalisuutta. Jälkimaussa esiin nousee sitruunan lisäksi myös punaisemmat marjat - ehkä viinimarja ja vadelma. Mielestäni alkoholin maku puskee hieman viinistä läpi. Viini maistui savustetun lohen ja salaatin kanssa. Se voisi sopia hyvin myös vaikkapa grillatun halloumi-juuston kanssa. Viini on sen verran voimakasta, että se kestää rinnallaan myös rasvaisuutta.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan kolme pistettä. Molemmissa on polveilevuutta, eivätkä ole aivan helpoimpia lähestyttäviä. Henri Gaillardin roseee on kesäviini - Cuskin kirja sen sijaan sopii mihin vuoden aikaan tahansa.

Ääriviivat
kirjoittanut Rachel Cusk
kääntäjä Kaisa Kattelus
Kustantamo S&S 2018
139 sivua (luettu E-kirjana)

Henri Gaillard Cotes de Procence
Grenache Noirm Cinsault, Syrah, Tibourenc, Mourvedre
AOP Cotes de Provence, Ranska
Rose 2017
4,99€/0,25l (Alkosta huhtikuussa 2019)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!