tiistai 14. toukokuuta 2019

Sijoittajaksi 7 päivässä (kirjoittanut Merja Mähkä ja Unna Lehtipuu)

Merja Mähkän ja Unna Lehtipuun kirjoittama opas "Sijoittajaksi 7 päivässä" on mielenkiintoista luettavaa. Kirja on suunnattu sijoitustaipaleensa alussa oleville, sijoittamisesta hieman kiinnostuneille, mutta sen vaikeaksi kokeville. Sijoittaminen on helppo mieltää hieman tylsäksi ja kuivaksi terminologia-viidakoksi, joka tavallisille palkansaajille on lähtökohtaisesti liian vaikeaa.
Kirja onnistuu mielestäni hyvin kumoamaan tämän ajatusmallin.

Kirja on jaettu seitsemään lukuun, joista jokainen edustaa yhtä päivää. Mitä lukijan kannattaa mikäkin päivä tehdä ja mihin tutustua, jotta pääsee vauhtiin sijoittamisen kiehtovassa maailmassa. Teksti etenee ihanan leppoisasti ja jopa humoristisesti. Liian monimutkaiset asiat jätetään suosiolla selittämättä ja yksinkertaisemmat on selitetty niin simppelisti ja kiinnostavasti, kuin vain mielestäni on mahdollista. Detaljit oppii kyllä ajan kanssa.

Keskeisin kirjan sanoma on, että sijoittamisen aloittamisen kanssa ei kannata empiä, vaan se kannattaa aloittaa heti. Tekstissä myös painotetaan hajauttamisen tärkeyttä. Näillä tekijöillä ei, ainakaan historian valossa, oikeastaan voi epäonnistua. Kirja on innostava ja olisi minut saanut aloittamaan sijoittamisen, jos en sellaista jollakin tasolla jo olisi kokeillut. Käytännön tason opastuksessa kirjan anti jää ehkä täysin kokemattomalle hieman heppoisaksi. Byrokratia liittyen mm. myyntivoittojen verotukseen tai yhtiöiden tilinpäätösten ja talouslukujen läpikäyntiin käydään läpi hieman sivumennen. Mutu-tuntumaan ei pidä liiaksi luottaa, mutta samalla yhtiökokouksissa pitää keskittyä yleisen fiiliksen aistimiseen. Miten firmalla menee ja millainen pöhinä on paikalla. Ehkä olen ymmärtänyt mutu-tuntuman erilailla, mutta tarkempia talouslukuja, pois lukien  liikevaihtoa, voittoa tai tappiota sekä osinkojen suuruutta, tuntematta itse olen ainakin pyrkinyt tekemään lähinnä median ja yrityksen internet-sivujen perusteella selväksi mitä yhtiö tekee ja mitkä ovat alan lyhyen ja pitkän tulevaisuuden näkymät omasta mielestäni.

Hieman humoristisesti kirjoitettu kirjaa toimii loistavana motivaattorina ja kannustajana. Sijoittaminen ei tosiaan ole mitään tähtitiedettä. Koska kukaan ei voi ennustaa tulevaisuutta, ei kukaan voi tässä lajissa täydellisesti pärjätä tai totaalisesti hävitä. Jos siis jonkinlainen maalaisjärki pysyy hommassa mukana. Sijoittamisen kautta yleiset kansantaloudelliset asiat alkavat usein kiinnostaa hieman enemmän ja vaikkapa sanomalehtien talous-osastoista saattaa löytyä ajoittain joku artikkeli luettavaksi. Kirjoittajat Merja Mähkä ja Unna Lehtipuu avaavat omia sijoituksiaan ja kirjassa on paljon myös muiden sijoittajien kirjoituksia kokemuksistaan. Nämä ovat todella mielenkiintoisia ja rehellisiä!

Kirjan kanssa maistoin saksalaista Rieslingiä. Ilmojen lämmetessä Rieslingin kulutus on noussut huimasti ja punaviinit ovat väistyneet valkoviinien tieltä. Viinissä on paljon hedelmäisyyttä - nektariinia ja sitruksisuutta. Makumaailma on täyteläinen, mutta hapot pitävät turhan makeuden loitolla. Viini maistui broilerin ja peruna-mozzarella-tomaattimuhennoksen kanssa.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä ja puoli pistettä. Molemmat ovat positiivisia ja kannustavia ja niistä tulee yksinkertaisesti hyvä fiilis. Eivät ehkä sisällä mitään suurten palkintojen vaatimaa hienoutta, mutta se ei niistä saatavaa nautintoa lainkaan vähennä.

Helmet-lukuhaaste 2019: 32. Kirjan nimessä on ammatti

Sijoittaksi 7 päivässä
kirjoittanut Merja Mähkä ja Unna Lehtipuu
Alma Talent 2019
201 sivua

Ruppertsberger
Imperial Riesling 2018
Pfalz, Saksa
12,98€ (ostettu Alkosta toukokuussa 2019)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!