sunnuntai 2. kesäkuuta 2019

Kimlandia (kirjoittanut Mika Mäkeläinen)

Yleisradion ulkomaankirjeenvaihtaja Mika Mäkeläisen omiin kokemuksiin ja haastetteluihin pohjautuva "Kimlandia" on koukuttavaa luettavaa. Mika Mäkeläinen on toiminut aiemmin Yhdysvaltojen kirjeenvaihtajana ja vuonna 2015 hän siirtyi Ylen Aasian kirjeenvaihtajaksi, päätoimipisteenään Kiinan Peking. Sieltä käsin hän pääsi tutustumaan muutamaan otteeseen yhteen maailman suljetuimmista valtioista, Pohjois-Koreaan.

Pohjois-Koreassa eivät ulkomaalaiset pääse kiertämään käytännössä lainkaan ilman paikallisten "oppaiden" seuraa. Turisteille ja toimittajille näytettävät paikat ja asiat poikkeavat jonkin verran toisistaan. Toimittajat pääsevät todennäköisesti hieman lähemmäs etukäteen valittuja paikallisia haastattelemaan. Turistien ainoa kohtaaminen pohjoiskorealaisten kanssa koostuu yleensä oppaista, autonkuljettajista ja myyjistä, tarjoilijoista sekä nähtävyyksien esittelijöistä. Omien havaintojen tekeminen on rajattua, kun esiteltävät paikat on etukäteen tarkasti valittu ja kuljettavat reitit todennäköisesti osin "lavastettu".

Kuten totesin Markku Toimelan ja Kaj Aallon kirjan "Salakahvilla Pohjois-Koreassa" kohdalla olen itse vieraillut maassa muutamia vuosia sitten. Mika Mäkeläisen kokemukset parilta viime vuodelta ovat tuttu, mutta päivitetty versio, omistani. Mäkeläinen on tehnyt kirjan eteen paljon taustatutkimusta. Takana oleva lähde- ja viiteluettelo on kunnioitusta herättävä. Erityisen mielenkiintoisia Mäkeläisen omien kokemusten lisäksi ovat loikkareiden ja Pohjois-Korean tutkijoiden haastattelut. Kirja on hyvin ajankohtainen, vaikka maahan liittyen saamme Suomessakin lukea lähes viikottain uutisointia. Asioden selkeä ja looginen taustoittaminen varmasti antaa kirjan kestää myös hieman aikaa, eikä se vanhene nopeasti. Kirja on kirjoitettu kunnioittaen ja ymmärtäen, sekä asioita monelta kantilta pohtien. Samalla tavoin kuin maassa vieraileva turistikin pärjää siellä parhaiten.

Länsimaalaisen silmin maa on hyvin kummallinen paikka, jossa aivan ylintä johtoa lukuun olematta kaikkia sorretaan, eivätkä ihmiset saa elää ihmisarvoista elämää. Tämä näkökanta on varmasti paikkansa pitävä. Mäkeläinen on tehnyt kuitenkin mielenkiintoisen havainnon siitä, kuinka varsin usea Etelä-Koreaan loikannut ja siellä jonkin aikaa asunut, ei syystä tai toisesta kuitenkaan pääse integroitumaan paikalliseen kulttuuriin. Etelä-Korea on varmasti yksi kaupallisimmista ja kilpailuhenkisimmistä yhteiskunnista, jossa pärjätääkseen yksilön on kyettävä toimimaan nopeasti vallitsevien tapojen ja olosuhteiden mukaan. Osa on jopa loikannut takaisin Pohjois-Koreaan. On ymmärrettävää, että sosialistisesta yhteiskunnasta, jossa markkinatalous ei juurikaan myllää, ja selviytyminen perustuu lähinnä tarkkojen ohjeiden ja sääntöjen noudattamiseen ja mahdollisista epäkohdista hiljaa pysymiseen, aivan päinvastaiseen yhteiskuntaan saapuva, ei koe paikkaa paremmaksi. Olemme länsimaalaisina tottuneet, kuten useiden muidenkin kulttuurien edustajat, pitämään omaa vaihtoehtoamme parhaana ja muillekin tavoittelemisen arvoisena. Tämän katsannon kautta saattaa kuitenkin helposti jäädä huomaamatta useita vallitsevia epäkohtia.

Kirjan tekstin yhteydessä on paljon kuvia. Tämä keventää osaltaan lukemista. Kirja on selkeästi muotoiltu ja suomalaiseen näkökantaan suunnattu. Suosittelen kirjan lukemista jos Pohjois-Korea sekä ulkomaankirjeenvaihtajan työ kiinnostavat!

Kirjan kanssa maistoin Etelä-Afrikasta tulevaa tumman marjaisaa The Storyteller punaviiniä. Viini on väriltään tummanpuhuvaa ja liikkuu lasissa raskaasti. Sen tuoksu paljastaa runsaan luumun, karhunvatukan ja tammen kimaran, jota maussa raikastaa myös vadelmaisuus. Viini on lähellä täyteläistä ja siinä on mukavasti tanniinisuutta ja hapokkuutta, mutta mielestäni se ei kuitenkaan ole raskasta, vaan sopii nautittavaksi sellaisenaankin. Tällä kertaa viini maistui kirjan lisäksi naudanlihasta tehdyn souvlakin ja yrttisen granaattiomenansiemen couscosin kanssa.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä. Molemmat ovat mielenkiintoisia, selkeitä ja kiihkottoman rauhallisia tuttavuuksia. Sopivat hyvin yhteen, mutta molemmat ovat nautittavissa myös erikseen.

Helmet -lukuhaaste 2019: 38. Jossain päin maailmaa kielletty kirja

Kimlandia
kirjoittanut Mika Mäkeläinen
Atena Kustannus Oy 2019
277 sivua

The Storyteller
Cabernet Sauvignon 2017
WO Western Cape, Etelä-Afrikka
14,99€ (Alkossa kesäkuussa 2019)

2 kommenttia:

  1. Tämä on kiinnostava kirja ja onkin minulla juuri lainassa. Vähän olen selannut sitä, ja se vaikuttaa helppolukuiselta tekstiltä. Juuri nyt olen kylläkin enemmän kevennyksen tarpeessa, mutta toivottavasti saan Kimlandiankin luettua jossain vaiheessa!

    VastaaPoista
  2. Suomalaisten ulkomaankirjeenvaihtajien kirjoissa on erityisen hienoa se, että aihetta on lähestytty yleisöystävällisesti. Vaikka aiheet saattavat tuntua monimutkaisilta tai teoreettisilta, ovat toimittajat tottuneet työssään selkeään ilmaisuun ja asioiden esittämiseen. Joissain tapauksissa tämä saattaa aiheuttaa hieman yleistyksiä, mutta parempi tietää asioista edes yleisellä tasolla kuin olla kokonaan niistä tietämättä.

    Eli helppolukuisuus ja jopa jonkinlainen keveys on näille ominaista ja hyve :-) Toivottavasti saat jossakin vaiheessa kirjan luettua!

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!