perjantai 7. kesäkuuta 2019

Stockmann Yard (kirjoittanut Antto Terras)


Antto Terras on työskennellyt mm. stand up -koomikkona, kirjailijana ja myymäläetsivänä tavaratalo Stockmannilla. Myymäläetsivän kokemuksistaan hän on kirjoittanut humoristiseen tyyliin kirjan Stockmann Yard. Kirja koostuu pienistä tapauksista, caseista. Tapauksien mukaan Stockmannilla ja sen lähikulmilla on nähty ja koettu kaikkea mahdollista - ja paljon sellaistakin, joka tuntuu täysin mahdottomalta.

Tapausten lomassa on myös kerrottu henkilökunnan, erityisesti etsiväosaston, näkökulmasta elämästä Suomen tunnetuimmassa tavaratalossa. Kaikki ei aina ole kovin positiivista, mutta mielestäni kirjan yleishenki on kuitenkin hyvä ja jotenkin Stockmann-myönteinen. Tästä tosin tavaratalon johto saattaa olla eri mieltä.

Kirjassa kulminoituu hyvin se, että tittelistä, koulutuksesta, varallisuudesta tai asuinpaikasta huolimatta olemme kaikki ihmisiä, jotka emme ehkä aina toimi fiksuimmalla ja pitkäjänteisimmällä tavalla. Tämä tekee hommasta kuitenkin mielenkiintoista ja ennen kaikkea inhimillistä.

Ymmärtääkseni useimmat kirjan tapahtumat perustuvat todellisuuteen, mutta todellisuuspohjaa on jonkin verran väritetty. Tapaukset kuvastavat hyvin ihmisten viitseliäisyyttä ja kekseliäisyyttä. Osa kirjassa mainituista rötöksistä saattaa olla sellaisia, ettei läheskään kaikille kuluttajille syntyisi edes kunnollisia tunnontuskia niiden tekemisistä. Tällaisesta esimerkkinä, vaikka tilanne, jossa ostaja lisää vielä yhden perunan vihannespussiin, kun punnitus on jo tehty.

Kirja sopii todella hyvin kuunneltavaksi. Äänikirjan lukee siihen sopivasti eläytyen Antti Virmavirta.

Kirjaa kuunnellessa maistelin saksalaista rieslingiä. Hyvin jäähdytetty viini on väriltään hennon keltaista - ehkä vaaleampaa kuin  rieslingit yleensä. Tuoksussa on runsaasti hedelmäisyyttä ja sitruksisuutta. Maussa on ananaksisuutta ja muita hieman eksoottisempia hedelmiä. Tyylikäs sitruksisuus tuo hapokkuutta muuten makeahkoon hedelmäpommiin. Oikein hyvää kesäistä rieslingiä vaikka mökkituliaisiksi. Kirjan lisäksi viini maistui lähijärvestä kalastetun kuhan, uusien perunoiden, nokkospeston ja nokkoslettujen kanssa.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan kolme ja puoli pistettä. Molemmat ovat kesäisen kepeitä ja helppoja. Kirjan huumorin takaa paistoi ehkä pieni katkeruus, joka viinistä puuttui. Sopivat hyvin yhteen, mutta mainiosti myös erikseen.


Helmet lukuhaaste 2019: 30. Kirjan kannessa on kaupunkimaisema

Stockmann Yard
kirjoittanut Antto Terras
lukija Antti Virmavirta
Like Kustannus 2018
8h, 7min (kuunneltu äänikirjana)

Erlenbacher Kayberg
Riesling 2018
Württemberg, Saksa
12,48€ (Alkosta kesäkuussa 2019)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!