maanantai 10. kesäkuuta 2019

Idiootit ympärilläni (kirjoittanut Thomas Erikson)

Ruotsalaisen Thomas Eriksonin Idiootit ympärilläni, on kirja, jonka kaikki tietokirjallisuuden aallon harjalla ratsastaa haluavat, lienevät lukeneen. Se on ruotsalaiseen tapaan kohteliaan provokatiivinen ja haluaa haastaa vallitsevia ajatuksia. Samanlaista populismia on mielestäni myös toisessa ruotsalaisten Roslingien ja Rönnlundin kirjassa Faktojen maailma.

Thomas Erikson on kirjassa jakanut ihmiset luonteenpiirteidensä perusteella neljään eri luokkaan: punaisiin, sinisiin, keltaisiin ja vihreisiin. Kaikilla väreillä on omat selkeät tunnuspiirteensä. Punaiset ovat esimerkiksi usein tyypillisesti johtajaluonteita, jotka välittävät suurista linjoista. Harva ihminen on Erikssonin mukaan vain yhtä väriä, vaan useimmissa meissä on piirteitä kahdesta tai jopa kolmesta väristä.

Eriksonin havainnot ovat hyviä ja hän on esittänyt ne selkeästi. Kirjan otsikolla "Idiootit ympärilläni" hän viittaa siihen, kuinka eri värejä edustavien luonteissa nousevat esillä omia näkökantoja vastakkaiset piirteet. Näin ollen välillä saattaa tuntua, että ympärillä olevat ihmiset ovat täysiä idiootteja. Pidän kirjassa siitä, että asioita ja ihmisiä pyritään ajattelemaan kokonaisuuksina. Heidän tekemisiinsä vaikuttavat useat seikat ja kaikissa on omat vahvuutensa ja heikkoutensa, jotka usein poikkeavat omistamme. Minään raamattuna ihmisten luokittelusta tätä kirjaa ei kuitenkaan tule pitää. Helppo ja nokkela jaottelu tekee tekstistä raflaavaa ja selittää miksi kirja on noussut suosioon ja siitä on tehty erilaisia versioita aiheesta koukuttuneille lukijoille. Kirja soveltui hyvin äänikirjana kuunneltavaksi.

Kirja sortuu hieman toistamaan itseään ja puolenvälin jälkeen ei vastaan tule oikein enää mitään uutta. Erikson on kirjoittanut saman mallin mukaisesti useampia kirjoja, mutta voi olla etten niihin tule tämän perusteella tarttuneeksi. Mukava kuuntelukokemus kuitenkin ja kiva tietää tarkemmin mistä ympärillä ihmiset puhuvat.

Kirjan kanssa maistoin ranskalaista roseeta. Gem on valmistettu rypäleestä grenache gris. Se on väriltään kauniin hehkuvan lohenpunaista. Viinin tuoksussa on hentoa marjaisuutta ja sitruksisuutta. Maussa toistuu vadelmaisuus ja sitruuna. Sitruunan kanssa hapokkuutta lisää myös yrttisyys. Viinin maussa on hieman katkeruutta ja ruohomaisuutta. Tämän vuoksi se vaatii ruokaa parikseen. Maistoin viiniä tumman levain -leivän sekä kasvispastavuoan kanssa.  Hyvä kesäinen roseeviini, jonka pulloa voi käyttää myöhemmin vaikka tyylikkäänä vesipullona.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä. Molempiin on helppo tarttua ja sopivat hyvin kesällä nauttitavaksi. Kirja sortuu itsensä toistamiseen, viini ei.

Osallistun kansikuvalla Kirjankansibingoon 2019: Piirroskuva

Idiootit ympärilläni - Kuinka ymmärtää muita ja itseään
Kirjoittanut Thomas Erikson
Kääntänyt Riie Heikkilä
Lukija Aku Laitinen
Atena E-kirja 2018
8h, 24min (kuunneltu äänikirjana)

Gem
Rosé
Grenache Gris
IGP Pays d'Oc, Ranska
13,49€ (Alkosta kesäkuussa 2019)

1 kommentti:

  1. Moni on tätä kirjaa kehunut, mutten ole siihen vielä itse tarttunut ehkä juuri diipadaapa-ennakkoluulojen vuoksi. Joskus työpaikalla tehtiin DISC-analyysi, joka pohjautui myös näihin värikoodeihin. Ehkäpä tämän kirjan voisi ottaa luettavaksi juuri ruokatauolle, vaikka silloin ei voi toteuttaa loistavaa ideaasi arvioida aistinvaraisesti kirjan ja viinin liittoa. Rose oli siitäkin hyvä valinta tälle kirjalle, että Ruotsissa rose on jo miltei kansallisjuoma.. Suomessa seurataan pari vuotta jäljessä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!