maanantai 12. elokuuta 2019

Papin perhe (kirjoittanut Minna Canth)

Alkuvuodesta, Minna Canthin maaliskuisen syntymäpäivän ja tasa-arvon päivän aikoihin, luin muutaman Canthiin liittyvän tai hänen kirjoittamansa kirjan. Papin perhe jäi tuolloin lukematta, mutta nyt oli hyvä kirjallinen väli tarttua kyseiseen näytelmään. Canthin kirjat ovat reilu sata vuotta vanhoja, mutta niiden tematiikka on edelleen ajankohtainen. Toki naisen asema on parantunut monessa kohtaa merkittävästi, mutta aihe puhuttaa ja herättää edelleen paljon ajatuksia. 

Tasa-arvon lisäksi Canthin kirjat ovat mielestäni myös hyviä ajankuvauksia. Naisten yhteiskunnallisen aseman lisäksi, niissä paneudutaan yhteiskunnalliseen hierarkiaan ja perhesuhteisiin. En ole muistaakseni koskaan käynyt katsomassa teatterissa yhtään Canthin näytelmää, mutta sellainen olisi varmasti mielenkiintoista joskus nähdä.

Papin perhe kertoo tarinan pappina työskentelevästä perheenisästä ja hänen lapsistaan. Lapset syntyvät erilaiseen maailmaan kuin missä heidän isänsä on kasvanut. He eivät alistu heille annettuihin rooleihin ja tulevaisuuteen, vaan haluavat vaikuttaa asioihin itse. Tämän vuoksi he joutuvat asettumaan poikkiteloin isänsä vaatimuksia vastaan. Tapahtumat ovat dramaattisia, kuten ajan näytelmille on tyypillistä.

Minna Canthin näytelmän Papin perhe pariksi valikoitui suomalainen olut. Raaseporin Fiskarsin Panimosta tuleva Foeder One on mielenkiintoinen Riesling-henkinen tuotos. Valmistajan mukaan olueen on kypsytyksen aikana lisätty murskattuja riesling-rypäleitä ja niiden villihiivaa. Makunsa ja ulkonäkönsä perusteella juoma on selkeästi olut, mutta sen makumaailmassa on viinimäistä kuivaa hedelmäisyyttä ja sitruksisuutta. Foeder Onen nauttiminen vaatii aikaa ja avointa mieltä. Tuotteessa on prosentteja 7,6. Valmistaja suosittelee olutta tuhtien salaattien ja kypsien juustojen pariksi. Itse maistoin juomaa itse tehdyn parmankinkku pizzan kanssa. 

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä. Molemmista löytyy jämäkkää suomalaista asennetta ja periksiantamattomuutta. Halu tehdä asioita entistä paremmin, mutta samalla perinteitä kunnioittaen hohkaa molemmista. Olut on kokeilevampi kuin reilu sata vuotta vanha näytelmä.

Osallistun kansikuvalla Kirjankansibingoon 2019: Nainen

Papin perhe
kirjoittanut Minna Canth
Werner Söderström Osakeyhtiö 1999
Alunperin ilmestynyt 1891
131 sivua

Riesling Saison
Foeder One 7,6%
Fiskarsin Panimo Brewery
vajaa 5€/0,33l (ostettu suoraan Fiskarsin panimolta heinäkuussa 2019)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!