tiistai 5. marraskuuta 2019

Testamentit (kirjoittanut Margaret Atwood)

Kanadalainen kirjailija ja ruonoilija Margaret Atwood lienee nimenä tuttu kaikille kirjallisuuden ystäville. Häneltä on ilmestynyt yli 40 teosta ja hän on voittanut useita kirjallisuusalan palkintoja. Viimeisimpänä ilmeistyi loppukesästä 2019 "Testamentit".

Tuleva nobelisti?
Atwood on niittänyt uusimmalla teoksellaan "Testamentit" paljon suosiota ja palkintoja, mm. jaettu Booker. Atwood oli vahvasti mukana veikkauksissa mm. vuoden 2019 kirjallisuuden Nobelin voittajaksi. Aiemmin en ole hänen teoksiinsa tutustunut, mutta nyt oli vihdoin aika kuunnella hänen uusin kirjansa: "Testamentti".

Odotukseni ja ennakkoluuloni kirjasta olivat aika erilaiset kuin mitä kirja lopulta kuuntelun jälkeen oli. Kirja on jatkoa yli kymmenen vuotta vanhalle teokselle "Orjattaresi". Ehkä olisin päässyt tapahtumien maailmaan paremmin sisälle jos olisin tuon hänen aiemman kirjansa lukenut, mutta muuten kirjat ovat ilmeisesti sen verran erilliset, että ne voi lukea hyvin myös erikseen. Kirjan tapahtumat sijoittuvat jonkinlaiseen rinnakkaismaailmaan Gileadiin, jossa naisen asema on täysin alistettu. Tapahtumat sijoittuvat kahdelle eri aikajaksolle, mutta molemmissa naisten asema äkkiä heikkenee nykyisenkaltaisesta. En ole lukenut Orwellin kirjoja (jälleen iso aukko sivistyksessä!), mutta jotenkin olen mieltänyt ne tyyliltään samanlaiseksi.

Ajankohtainen ja kantaaottava
Tasa-arvoa, ja samalla myös feminististä, keskustelua seuranneena, kaikki aihetta tavalla tai toisella käsittelevä kirjallisuus nostaa asiaa esille. Julkisuus, hyvä tai huono, tuo aina huomiota ja sitä kautta herättää ihmisiä ajattelemaan. Tämän näkökulman kautta koen myös tämän Atwoodin kirjan merkityksellikseksi. Kirjan todellisuus on paikoin niin utopistinen, että tapahtumien rinnastaminen todellisuuteen ei onnistu. Ajatusleikkinä, enkä tarkoita tätä halventavana ilmaisuna, kirjan esittämä todellisuus on hyvin kiehtova. Rehellisesti todettuna kirja ei aivan itseeni uponnut, mutta aihe ja erinomaiset hahmot kiehtoivat kuitenkin niin, etten missään nimessä halunnut jättää kirjaa kesken.

Kuuntelin kirjan ja se sopi sopi kuunneltavaksi varsin hyvin. Voi olla, että sävyerot olisivat tulleet paremmin esille kirjaa lukemalla. Ajoittain myös aikakerrosten erojen havainnointi kuuntelemalla oli hieman haasteellista.

Italialainen klassikko
Kirjan kanssa maistoin italialaista Violante -punaviiniä. Viini maistui raviolien, peston, tomaattien ja rucolan kanssa. Viini oli keskitäyteläistä ja siinä tuntui kevyen tammisuuden  lisäksi suomalaista marjaisuutta, kuten mustikkaa ja puolukkaa.  Kokonaisuudessaan viini oli varsin italialaista ja sopi kirjan lisäksi erinomaisesti pehmeän pastaruoan pariksi.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä. Molemmissa on syvyyttä ja ajankohtaisuutta. Loistavia nautittavia pimeään syksyyn, kun ajatukset kaipaavat jotakin uutta ja kiehtovaa, mutta ei liian hilpeää.

Testamentit
kirjoittanut Margaret Atwood
suomentanut Hilkka Pekkanen
lukija Outi Vuoriranta
Otava 2019
12h, 43min (kuunneltu äänikirjana)

Rivera Violante
Nero di Troia 2017
Apulia, Italia
13,48€ (Alkosta lokakuussa 2019)

4 kommenttia:

  1. Tämä kirja upposi minuun samoin kuin Orjattaresi teoskin, johon kaipasinkin jo jatkoa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista ja mukava kuulla, että pidit kirjasta! Omaan kokemukseeni tuo äänikirjana kuuntelu saattoi vaikuttaa. Myös aivan vääränlaiset ennakkokuvitelmani kirjasta varmaan vaikuttivat. Pitääkin laittaa tuo Orjattaresi lukulistalle niin ehkä se näillä "pohjatiedoilla" aukenee paremmin.

    VastaaPoista
  3. Luimmekiin tätä ilmeisesti samaan aikaan. Orjattaresi on vielä vaikuttavampi kirja kuin tämä. Minä taas koin niin päin, että kaikki tässä esitetyt naisten sortokeinot ovat jollain tavoin olemassa maailmassa. Kehitysmaissa tytöt eivät pääse käymään koulua, heidän avioliitoistaan sovitaan, jne. Alistaminen oikeutetaan uskonnollisin syin jne. Väkivallan pelossa ihmiset alistuvat diktatuureihin. Gilead on olemassa. Atwoodin taituruutta on juuri se, että hän kokoaa tarinaansa ne keinot, joilla ihmisiä hallitaan. Kylmäävää luettavaahan tämä on.

    VastaaPoista
  4. Täytyy tosiaan Orjattaresi-kirjaan tarttu. Siitä olen kuullut monesta suunnasta kehuja. Testamentit-kirjassa olleet naisten sortamiset ovat toki kaikki jossain päin maailmaa totta. Ehkä niiden kokoaminen samaan valtioon meni vain niin järkyttäväksi kokonaisuudeksi, ettei sitä jotenkin pysty enää ottamaan tarpeeksi tosissaan. Toisaalta varmaan aika lähellä Gileadin kaltaista arvomaailmaa ovat jotkin lähi-idän maat.

    Kirjan merkityksestä ja tärkeydestä kertoo varmasti jotakin sen aiheuttaman keskustelun määrä - joka kirjallisuudessa on tarinoiden jälkeen parasta :-)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!