perjantai 8. marraskuuta 2019

Kirjallisuuden Finlandia 2019

Kuvahaun tulos haulle finlandia palkinto
Lähde: Kirjavinkit.fi
Marraskuun alkupuolella jaetaan perinteisesti kaunokirjallisuuden, tietokirjallisuuden sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnot. Palkinnot jakaa Suomen Kirjasäätiö. Finlandia-palkintoja on jaettu vuodesta 1984 lähtien. Aluksi kategorioita oli vain yksi, mutta vuodesta 1989 on jaettu myös Tietokirjallisuuden Finlandia ja vuodesta 1997 Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia.


Kussakin kategoriassa on kolme valitsijaa, jotka asettavat vähintään kolme ja enintään kuusi ehdokasta, joista säätiön valitsema neljäs henkilö valitsee voittajan. Voittaja-kirjan kirjoittaja saa 30 000 euron verottoman palkinnon. Ehdokkaaksi voivat asettua kaikki suomalaiset kirjat, jotka on julkaistu edellisen kilpailun ehdokasasettelun ja kuluvan vuoden määräpäivän aikana. Ehdokkaaksi asettautuvasta kirjasta on mm. lähetettävä säätiölle näytekirja ja maksettava osallistumismaksu. Kaikki vuoden aikana julkaistut kirjat eivät siis automaattisesti osallistu kilpailuun.

Finlandia-palkinto on Suomen tunnetuin kirjallisuuspalkinto. Aikaisempien vuosien ehdokkaat, ja erityisesti voittajat, ovat lisänneet kirjan myyntiään merkittävästi. Suomen kirjakauppaliiton tilastojen mukaan ainakin kolmen viimeisen vuoden aikana kaunokirjallisuuden Finlandia-voittajat ovat olleet joulukuun myydyimmät kirjat. Palkinnot jaetaan juuri sopivasti joulukaupan alkaessa. Esimerkiksi viime vuoden kaunokirjallisuuden voittanutta Olli Jalosen "Taivaanpallo" kirjaa on myyty viime vuonna Suomen Kustannusyhdistyksen mukaan 40400 kappaletta, tämän lisäksi tulevat vielä sähkökirjat ja äänikirjat.

Merja Ylä-Anttila
Lähde: Yle / Jussi Nahkuri
Vuoden 2019 kaunokirjallisuuden Finlandian valitsee Ylen päätoimittaja Merja Ylä-Anttila. Lautakunnassa kuusi kilpailevaa ehdokasta ovat valinneet Ilmi Villacis, Anne Ikonen ja Rimbo Salomaa. Ehdokkaat ovat seuraavat:

Venho Johanna (WSOY): Ensimmäinen nainen
Statovci Pajtim (Otava): Bolla
Kuisma Hanna-Riikka (Like): Kerrostalo
Koskinen JP (Like): Tulisiipi
Fagerholm Monika (Teos): Kuka tappoi bambin?
Rimminen Mikko (Teos): Jos se näyttää siltä

Sosiaalisessa mediassa on viime päivinä pyritty nostamaan ainakin kirjabloggaajien osalta esiin myös Tietokirjallisuuden sekä Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintojen merkitystä. Näiden ehdokkaiden julkistamistilaisuudesta ei esimerkiksi ollut katsottavissa suoraa live-lähetystä, toisin kuin Kaunokirjallisuuden osalta. Tämä on sääli sillä nämä kirjat ovat aivan yhtä arvokkaita kuin Kaunokirjallisuuden puolella kilpailevat kollegansa.

Tietokirjallisuuden Finlandiasta vuonna 2019 kilpailevat:

Jokiranta Anssi & Juntti Pekka & Ruohonen Anna & Räinä Jenni (Like): Metsä meidän jälkeemme
Kantola Anu & Kuusela Hanna (Vastapaino): Huipputuloiset - Suomen rikkain promille
Ropponen Ville & Sutinen Ville-Juhani (Like) Luiden tie - Gulagin jäljillä
Roselius Aapo & Silvennoinen Oulu (Tammi): Villi itä
Sergejeff Andrei (Gaudeamus): Egyptin historia - Kleopatran ajasta arabikevääseen
Tervonen Taina & Autio Anna (S&S): Hukkuneet

Ehdokasvalinnan yllä olevista teoksista ovat tehneet: Tarja Hurme, Tuomo Karhu ja Kari Mäkinen. Varsinaisen voittajan valitsee Sixten Korkman.

Lasten- ja nuorten Finlandia ehdokkaat ovat:

Frölander-Ulf Lena (Teos): Nelson Tiikeritassu
Kontio Tomi, kuvitus Warsta Elina (Teos): Koira nimeltään Kissa tapaa kissan
Laakso Maria, kuvitus Rojola Johanna (Tammi): Taltuta klassikko
Mikama Anniina (WSOY): Huijarin poika
Pannula Kaija, kuvitus Lehtola Netta (WSOY): Kettujuttuja - kolme hännäkästä tarinaa
Rasi-Koskinen Marisha (WSOY): Auringon pimeä puoli

Ehkosvalinnan ovat tehneet Hilkka Lamberg (entinen äidinkielen opettajani muuten!), Anssi Kasitonni ja Henriika Tulivirta, jonka pohjalta palkinnon valitsee Olavi Uusivirta.

Iso osa kirjoista ei ole itselleni entuudestaan tuttuja, mutta pidän sitä vain positiivisena asiana. Hienoa, että myös suurimman some-keskustelun ulkopuolelta nousee mielenkiintoisia kilpailijoita. Paljon onnea ehdokkaille ja mielenkiinnolla odotan palkintojen julkistamista keskiviikkona 27.11 kello 14 alkaen.

Lähteet:
Kirjasäätiö, Tietoa Finlandia-palkinnoista https://kirjasaatio.fi/finlandiat
Wikipedia, Finlandia-palkinto https://fi.wikipedia.org/wiki/Finlandia-palkinto
Suomen Kirjakauppaliitto, Mitä Suomi lukee https://kirjakauppaliitto.fi/mita-suomi-lukee/joulukuu-2017/
Suomen Kustannusyhdistys, Bestseller-listat https://kustantajat.fi/files/output/2231/bestsellerit-2018.pdf

1 kommentti:

  1. En ole lukenut näistä ehdokkaista mitään, mutta Ensimmäinen nainen ja Hukkuneet ovat olleet suunnitelmissa. Minustakin on hullua, että vain kaunokirjallisuuden Finlandiasta pidetään niin suurta meteliä, ihan kuin nuo muut kategoriat eivät olisi yhtä tärkeitä. Odotan jännityksellä, miten Finlandia-palkinnot tänä vuonna jaetaan!

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!