lauantai 11. tammikuuta 2020

Yösähköä (kirjoittanut Amanda Vaara)

Yösähköä on Amanda Vaara -kirjailijanimellä kirjoitetun sarjan toinen osa ja kolmas lukemani. Aiemmat osat ovat "Pientä fiksausta vailla" ja "Heti vapaa".  Kronologisesti kahden edellisen väliin sijoittuva teos on ehkä edellisiä hieman heppoisampi ja ehkä jopa huolimattomampi. Tämä vaikutelma saattaa johtua myös väärästä kuuntelujärjestyksestäni.

Tampereen lähettyville, maaseudulle hyvien palvelujen äärelle, muuttanut Venla on hypännyt pois oravanpyörästä ja perustanut oman majatalon ja blogin. Hänellä on ex-puolisonsa kanssa kaksi lasta - vaikeaa murrosikää elävä tyttö ja nuori koululaispoika. Ex-mies sekä oma äiti aiheuttavat Venlalle päänvaivaa ja tuntuvat olevan kaikkia tämän tekemisiä vastaan. Onneksi Venlalla on kuitenkin hyviä ystäviä, joista yhtenä tärkeimpänä naapurissa asuva iäkkäämpi Ilona kanoineen. Kirjan kertoja on Venla, mutta välillä paistaa läpi, että kirjailija ei ole kaikessa ehkä Venlan kanssa aivan samaa mieltä. En osaa sanoa, mitä tekniikka kirjalija käyttänyt, jotta tämä tunne lukijalle syntyy, mutta mielenkiintoinen ja onnistunut tyyli kuitenkin.

Tässä osassa Venla jatkaa parisuhdetta Jörgenin kanssa ja nauttii, kun majatalo Villa Venla toimii jo varsin rutiininomaisesti. Päivät eivät kuitenkaan ole koskaan samanlaisia, vaan vaihtelevat asukkaat ja toisaalta mielenkiintoiset uudet naapurit tuovat uusia iloja ja huolenaiheita Venlalle. Samoin tämän lapset, jotka vielä käsittelevät vanhempiensa eroa, aiheuttavat hänelle ajoittain huolenaiheita.

Kirja on mukavaa kuunneltavaa - siinä pysyy hyvin mukana, mutta juonenkäänteitä on kuitenkin riittävästi, jottei kirjasta missään nimessä tule tylsä. Mielenkiinnolla jään odottamaan seuraako sarjaan vielä jatkoa ja jos niin kuinka Venlan tarina jatkuu.

Kirjan kanssa maistoin, mm. uuden vuoden aattoa juhlistaen ranskalaista pinot noir viiniä Faiveley. Viking Linelta mukaan tarttunut pinot noir on ranskalaiseksi viiniksi hyvin helposti lähestyttävää. Lämmin marjaisuus, puolukka, kirsikka ja mustaherukka, tekevät viinistä keskitäyteläisen. Viinissä ei ole tanniineja ja hapokkuuskin on hyvin tasapainoista. Tyylikäs kokonaisuus, joka sopii hyvin sellaisenaankin nautittavaksi. Itse maistoin kirjan kanssa Skiffer-pizzeriasta haettua naudankieli-pizzaa. Sopi hyvin tämän kevyemmän puoleisen viinin kanssa.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan kolme ja puoli pistettä. Viini on kirjaa pitkäikäisempi ja tasapainoisempi kokonaisuus. Molemmista tulee hyvä mieli ja niille jää odottamaan jatkoa. 

Helmet-lukuhaaste 2020: Kirjassa käytetään sosiaalista mediaa

Yösähköä
kirjoittanut Amanda Vaara
lukija Mervi Takatalo
Karisto 2019
6h, 18min (kuunneltu äänikirjana)

Faiveley
Pinot Noir
Burgundy, Ranska
n. 14,30€ (Viking Linelta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!