keskiviikko 22. tammikuuta 2020

Vain huonoja vaihtoehtoja (kirjoittanut Emma Luoma)


"Vain huonoja vaihtoehtoja" on Keuruulta kotoisin olevan, mutta nykyisin Tampereella asuvan Emma Luoman esikoisteos. Se on kiehtova sekoitus chick litiä ja jännityskirjallisuutta. Tarina on polveileva ja koukuttava, eikä sen lukemista raaskisi jättää millään kesken. Parasta kirjassa ovat sen henkilöt.

Kirja tuli ensimmäistä kertaa vastaani Turun kirjamessuilla. Emma Luoma oli kahden muun esikoisdekkarikirjailijan kanssa Kirsi Hietasen haastattelussa kertomassa esikoiskirjailijailijuudesta. Kirjan yhdistelmä nuoresta, juuri lääkäriksi valmistuneesta naisesta, pienestä paikkakunnasta ja jännityksestä oli yhdistelmä, joka kiehtoi ja, jonka vuoksi kirja päätyi lopulta lukulistalleni.

Todenmukaiset lääkärit?
Kirjan lähestymistapa on uudenlainen ja koukuttava. Mielestäni päällimmäisenä kirjassa olivat chick litmäiset piirteet ja vasta näiden jälkeen jännitys ja draama nosti päätään. Tapahtumat eivät edenneet täysin uskottavasti, mutta toisaalta ehkä liian tosikkomainen lukuasenne ei myöskään ole sopiva tämän kirjan kohdalla. Kirjan luoma kuva terveyskeskuksista, joita joskus "arvauskeskuksiksi" myös kutsutaan, ei julkista terveydenhuoltoa ainakaan imartele. Toisaalta lääkärit ovat myös ihmisiä ja heillä on erilaisia työpäiviä. Pohjimmiltaan kirjan lääkärit pyrkivät kirjassa toki toimimaan potilaidensa parhaaksi.


Innolla jään odottamaan Luoman seuraavaa teosta ja sen hahmoja. Henkilöhahmot olivat mielestäni tämän kirjan rikkaus. Heitä ei oltu ulkoisesti kuvailtu liian tarkkaan, vaan lukijalle jäi paljon mahdollisuuksia mielikuvituksen käyttöön heistä lukiessaan.

Venäläinen riesling
Kirjan pariksi valikoitui mielenkiintoinen tuttavuus naapurimaastamme Venäjältä. Viime syksyisen Moskovan matkan lopputohinoissa paikalliselta lentokentältä tarttui mukaan venäläinen riesling-rypäleestä valmistettu valkoviini. Viini on väriltään lähes oljenkeltaista. Tuoksu on vaatimaton - aavistus sitruksisuutta ja omenaisuutta havaittavissa. Maku tuntuu ensin makealle, mutta hapokkuus taittaa sen nopeasti. Maussa on hunajaisuutta, kukkaa ja sitruksisuutta. Kokonaisuus on tyylikkään uljas. Viini maistui kalaisan alkuruoan kanssa joulun pyhien aikaan.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan kaksi pistettä. Molemmat ovat hyviä, mutta aivan erityylisiä keskenään. Kirja kannattaa ennemmin nauttia, jonkin hillomaisen lämmittävän punaviinin kanssa ja viinin kanssa tutustua johonkin venäläiseen klassikkoon, sillä niitähän piisaa.

Helmet-lukuhaaste 2020: 30. Kirjassa pelastetaan ihminen

Vain huonoja vaihtoehtoja
kirjoittanut Emma Luoma
Myllylahti Oy 2019
349 sivua

Cru Lermont
Fanagoria
Riesling 2019
n. 10€ (Moskovan Sheremetyevo lentokenttä syyskuu 2019)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!