sunnuntai 22. maaliskuuta 2020

Keskittymiskyvyn elvytysopas (kirjoittanut Minna Huotilainen ja Mona Moisala)


Jatkuvasti monta asiaa kesken, mieli jo askartelee seuraava tai sitä seuraavaa asiaa, mutta samalla vielä edellisetkin aloitetut asiat odottavat loppuun saattamista. Samaan aikaan puhelin soi, sähköposti piippaa ja televisiostakin pitäisi katsoa kehuttua uutta sarjaa, sekä lukea kirjaa kuntoilua unohtamatta. Kuulostaako arkipäiväiseltä? 

Rauhoittuminen, erityisesti mielen osalta, on vaikeaa, kun aktivoivia impulsseja on jatkuvasti ympärillä. Tiedostan ja tunnistan tämän ongelman, johon puuttumiseen ei kuitenkaan tunnu olevan aikaa. - tai rauhaa. Tämän perusteella lukulistalle päätyi self help -kirja, joka lupaa auttaa keskittymiskyvyn palautuksessa.

Lupaus rauhoittumisesta
Mielen rauhoittumiseen ja tasapainottamiseen lupaa apua kirja "Keskittymiskyvyn elvytysopas". Sen kirjoittajat Minna Huotilainen ja Mona Moisala ovat tahoillaan perehtyneet aivojen toimintaan. He ovat tutkineet nykyihmisen pahetta, multitaskaamista, joka johtaa mielen ylikuormittumiseen, mutta toisaalta helposti tekemisen alisuorittamiseen. Kirja lupaa parantaa lukijan keskittymiskykyä ja vähentävän ajatusten poukkoilun aiheuttamaa stressiä ja kuormitusta.

Kuuntelin kirjan ja se sopii mielestäni hyvin kuunneltavaksi selkeän rakenteensa vuoksi. Kirja tarttuu konkreettisiin ongelmiin ja tuo näkyville keskittymistä häiritseviä jokapäiväisiä asioita, jotka yksilö ehkä tietää, mutta ei tarpeeksi tiedosta. Konkreettisia ja käytännönläheisiä vinkkejä kirja esittelee vain muutaman. Toisaalta ongelman havainnointi lienee alussa tärkeintä. Mielenkiintoinen ja konkreettinen kirja, joka ei tarjoa mitään täysin uutta, mutta on käytännönläheinen ja uskottava.

Olutta Åresta
Kirjan kanssa maistoin ruotsalaista Svartbergets panimon Bergsfolk-olutta. Olut on kevyttä ja hedelmäistä. Se on miedosti humaloitu, mutta makumaailma pysyy kuitenkin hyvin raikkaana. Olut maistui kirjan lisäksi myös, ennen Korona-epidemiaa, Åren rinneravintolassa hirviburgerin kanssa.

Kirjan ja oluen yhteensopivuudelle annan kolme pistettä. Olut on raikasta ja henkii kesää. Kirja puolestaan on asiapitoisempi ja käsittelee vakavaa aihetta. Kirja jää hieman kesken, kun olut taas onnistuu olemaan kokonaisvaltaisempi.

Helmet-lukuhaaste 2020: 17. Tutkijan kirjoittama kirja

Keskittymiskyvyn elvytysopas
kirjoittanut Minna Huotilainen ja Mona Moisala
lukija Krista Putkonen-Örn
Tuuma-kustannus 2019
2h, 50min (kuunneltu äänikirjana)

Bergsfolk
Svartbergets Pilsner
Åre, Jämtland, Ruotsi
3,5%
n. 5€ (Åren rinneravintolassa)





2 kommenttia:

  1. Tämä someaika on kyllä tehnyt keskittymisen hankalaksi. Joskus pystyy unohtamaan älypuhelimen, kun oikein uppoutuu johonkin kirjaan, mutta aivan liian usein tulee vähän väliä mieleen jotain, mitä pitää muka heti katsoa netistä, tai sitten vain jumittuu Instagramiin pitkiksi ajoiksi... Tällainen kirja olisi siis hyvinkin tarpeellista luettavaa, vaikka ehkä se ei tosiaan tarjoa mitään uutta ja mullistavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kirja ainakin herättelee ajattelemaan omaa riippuvuuttaan kännykkään ja someen. Olen itse päättänyt, osin tiedostamattakin, että esimerkiksi koiralenkillä ja useimmissa harrastuksissa (uinti, pyöräily ym.) en katso lainkaan puhelinta, jollei se nyt perinteisesti soi. Se ainakin osaltaan hieman rauhoittanut. Mutta kotona, puhelinta tulee kyllä selattua aivan liian usein...

      On muuten ihana tunne, kun harvemmin uppoutuu niin jonkin kirjan pariin, että ajankulu ja puhelin unohtuvat.

      Poista

Kiitos kommentista!