sunnuntai 8. maaliskuuta 2020

Pimeys keskellämme (kirjoittanut Mari Jungstedt)Mari Jungsedt on ruotsalainen kirjalija, joka on tullut tunnetuksi Gotlantiin sijoittuvasta kirjasarjastaan. Hän on julkaissut sarjassa aiemmin yli 10 teosta ja kirjoittanut lisäksi, nykyisen ex-puolisonsa kanssa, Kanariansaarille sijoittuvaa dekkarisarjaa. Olen muutamia hänen kirjoittamiaan kirjoja aiemmin lukenut ja kaikki teokset ovat olleet luotettavan laadukkaita. 

Henkilöiden roolit
Kirjasarjan päähenkilöt ovat sekä poliiseja että toimittajia. Selvitettävän rikoksen lisäksi ne kuvaavat mielenkiintoisesti näiden kahden ammattiryhmän keskinäisiä rooleja. Usein rikoskirjoissa, joissa toimittajilla on merkittävä rooli, he ovat merkittävässä roolissa rikoksen selvittämisessä, poliisin hieman penseästä suhtautumisesta huolimatta. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka paljon tosielämässä poliisit hyötyvät toimittajien tekemistä selvityksistä ja millaista ylipäätään on toimittajien ja poliisien välinen yhteistyö. 

Kuuntelin "Pimeys keskellämme" kirjan ja juonen seuraaminen oli helpohkoa pyöräilyn lomassa. Dekkarissa ollaan saaren kiireisimmän kesäturistisesongin aikana järjestettävässä Gotland rund -purjehdustapahtumassa. Yksi kilpaveneistä haaksirikkoutuu ja löytää samalla syrjäiselle rannalle ajautuneen ruumiin. Saaren rikospoliisi Knutas ryhmineen alkaa selvittämään tapausta. Poliisin etsinnöissä ja päättelyissä on suurena apuna myös saaren lehdistö. 


Blinejä ja rieslingiä
Kirjan pariksi valitsin saksalaisen riesling-rypäleen viinin. Viini valikoitui kirjan lisäksi myös itsetehtyjen blinien kanssa nautittavaksi. Viinin tuoksu on hedelmäisen aromikas. Omenan ja sitruksisuuden lisäksi tuoksussa oli ananasta ja persikkaa. Suutuntuma on hieman voimainen ja pehmeän hedelmäinen. Alussa viinissä on jopa hieman makeutta. Sitruksisuuden ja limetin hapokkuus kuitenkin nopeasti tasapainottavat hedelmäisyyttä ja mausta tulee hieman mineraalisempi.
Moniulotteisuuden ja pehmeyden vuoksi viini on oiva pari blineille, eikä se jää makumaailmassa jälkeen blinien rasvaisuudelle. 

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä. Molemmissa on ulottuvuuksia ja eriasteisia kertojia. Kirja on selkeästi kesäinen, kun taas viiniä voi nauttia hyvin vaikka talvella.

Helmet-lukuhaaste 2020: 25. Kirjassa ollaan saarella

Pimeys keskellämme
kirjoittanut Mari Jungstedt
suomentanut Emmi Jäkkö
lukija Aku Laitinen
Otava 2018
7h, 53min (kuunneltu äänikirjana)

Gysler Sandstein
Riesling 2018
Rheinhessen, Saksa
14,99€ (Alkosta helmikuussa 2020)

3 kommenttia:

 1. Minä pidän kovasti näistä Jungstedtin kirjoista!
  Henkilöistä tullut jo tuttuja!

  VastaaPoista
 2. Henkilöt ovat uskottavia ja särmikkäitä. Jungstedtin kirjoja on aina mukava lukea - tekisi mieli lähteä Gotlantiin katsomaan oikeita paikkoja :-)

  VastaaPoista
 3. Minäkin olen muistaakseni pitänyt Jungstedtista. Kylläkin minulla menee hiukan sekaisin nämä ruotsalaiset dekkaristit, kun olen lukenut vain muutaman kirjan per kirjailija, mutta Jungstedtia voisin kyllä lukea enemmänkin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!