maanantai 15. kesäkuuta 2020

Kiteitä (kirjoittanut Sylvi Kekkonen)



Sylvi Kekkonen on ollut paitsi Suomessa pisimpään hallinneen presidentti Urho Kekkosen puoliso, myös kirjallisuuden ja runouden alalla vaikuttanut toimija. Sylvi Kekkosen teokset eivät ainakaan itselleni ole viime vuosina ja vuosikymmeninä tulleet vastaan. Kuunneltuani mielenkiintoisen Anne Mattssonin teoksen "Sylvi Kekkosen elämäkerta" kiinnostuin tutustumaan myös Sylvin kirjalliseen tuotantoon. 

Erilaiset runoteokset eivät ole itselleni entuudestaan kovin tuttuja. Joitakin olen silloin tällöin lukenut, mutta en alaa tai runoilijoita tunne tarkemmin. Ehkä runokirjat tuntuvat välillä vaikeaselkoisilta tai paksumpien kokoelmien kohdalla puuduttavilta. Edellä mainitut ennakkoluulot kuitenkin usein karisevat, kun johonkin runoteokseen tulee tarttuneeksi. Niin kävi myös lyhyitä mietelmiä sisältäneen Sylvi Kekkosen teoksen kanssa.

.                                           

Hänen "Kiteitä" -teoksessaan olevat mietelmät ovat hyviä ajankuvia ja täydentävät Mattssonin elämäkerrassa Sylvistä luomaa kuvaa. Toisaalta runoissa kannustetaan luopumaan erilaisten kulissien ylläpidosta, toisaalta taas ajattelemaan ja arvostelemaan asioita  tiettyjen yhteiskunnassa hyväksyttyjen normien mukaan. Tiettyjen normien mukaan toimiminen tuntuu nykyisin vanhanaikaiselta, mutta toisaalta toimimme kyllä mielellään joukossa ja olemme kiinnostuneita siitä, mitä muut meistä ajattelevat. Ehkä siis vain lähestymistapa "hyväksyttyihin toimintapoihin" on muuttunut?

Teoksen Seurauksia-kohdasta (s. 34) löytyvä miete pitää edelleen paikkansa:

"Hyvä keino elämän tympeyttä vastaan on oppia nauramaan itselleen"

Kirjan pariksi valikoitui suomalaiseen kesään hyvin sopiva Koivunmahla lager Stadin Panimolta. Kevyt, maultaan hennosti koivun tuoksua muistuttava lager on kesän sesonkituote. Siinä on voimakas kuohu ja väriltään se on kirkkaan kellertävää. Lager-oluet ovat pohjahiiva-oluita, ne maistuvat parhaiten kylminä. Koivunmahla-olut sopii hyvin sellaisenaan saunaolueksi tai raikkaan salaatin pariksi.

Kirjan ja oluen yhteensopivuudelle annan kolme ja puoli pistettä. Olut on kirjaa kevyempi ja kepeämpi. Molemmista henkii suomalainen kesäinen mielenmaisema. Kirjan pohdiskelevuus jää ehkä oluen kuohun varjoon liiaksi.

Kiteitä
kirjoittanut Sylvi Kekkonen
Kustannusosakeyhtiö Otava 1990
Ensimmäinen painos 1949
70 sivua

Koivunmahla lager
Stadin panimo
ohra, vehnä
5,3%
4,45€ (Alkosta kesäkuussa 2020)

                                                              

2 kommenttia:

  1. Sylvi Kekkosen kirjallisuus ei tosiaan tule vastaan missään. On sääli, että hänet on niin unohdettu. Pitäisi joskus tutustua. Kiva kuulla, että kirjastakin henkii suomalainen kesäinen mielenmaisema.

    Tuo Koivunmahla lager kuulostaa myös kiinnostavalta. Täällä missä asun on yksi viinitila, ja heilläkin on joku mahlajuoma. En ole tainnut vielä sitäkään maistaa, mutta kiinnostaisi kyllä. Hyvää juhannusta sinulle! ☀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin hieman hämmästynyt kuinka Anne Mattssonin kirjan kuva Sylvistä ja tämä runokirja täydensivät toisiaan.

      Juhannuksen vietto sujuu perinteisesti mökillä ja löysin mökin kirjahyllystä Otavan "Teokset" kirjan, jossa kokoelma Sylvi Kekkosen kirjoista. Pitää katsoa jos kesällä ehtisi sen lukea.

      Aurinkoista juhannusta ja kesää! 😎

      Poista

Kiitos kommentista!