tiistai 25. elokuuta 2020

Tulikukka (kirjoittanut Heikki Valkama)


Toimittajana, kirjailijana ja Japani asiantuntijana  tutuksi tullut Heikki Valkama on julkaissut kolmannen romaaninsa "Tulikukka" syksyllä 2019. Kirjan aihemaailma pyörii edellisten kirjojen "Pallokala" ja "Laserjuuri" tapaan gastronomian, rikosten, Japanin ja omalaatuisten hahmojen ympärillä. 

Suomalainen, Japanissa asuva huippukokki Riku Mäki tutustuu buddhalaisissa temppeleissä valmistettavaan ruokakulttuuriin. Kaikki eivät kuitenkaan pidä ulkopuolisen kokin "tunkeutumisesta" alueelle  ja paikallisten perinteiden ääreen. Niinpä Mäki joutuu jälleen jännittävien seikkailujen ääreen paetessaan luostarin asukasta. 

Kirjan tarina etenee leppoisan vauhdikkaasti. Tapahtumat eivät varsinaisesti ole jännittäviä, mutta kiehtovat lukijan mukaansa tapahtumien pyörteeseen. Eksoottinen ympäristö ja tavat lisäävät myös aiheen kiinnostavuutta ainakin kaltaiselleni lukijalle. Päähenkilö tuntuu Valkaman kirjoissa jäävän hieman etäiseksi, mutta toisaalta ehkei liiallinen samaistuminen ole aina välttämätöntä. Tapahtumat sijoittuvat vahvasti luostarimaailmaan. Kirjan lopussa poliisi Matsuzaka tutustuu suomalaisen Teerenpeli-panimo- ja tislaamoyrityksen viskiin. Tähän olisi sopinut hyvin, kirjan teema huomioiden, myös suomalaisen Valamo-luostarin viskin.

Kirja on suomalaisen kirjoittama, mutta sen tapahtumat sijoittuvat vahvasti Japaniin. Vastaavanlaisia suomalaisten kirjailijoiden ulkomaille sijoittuvia kirjoja on joitakin tullut minulle aiemmin vastaan. Aihe sai minut pohtimaan onko olemassa vastaavia ulkomaalaisten kirjoittamia kirjoja, jotka sijoittuvat Suomeen. Pienen Twitter-kyselyn perusteella tällaisia ilokseni löytyy useita, joten täytyy laittaa tällainen teos lukulistalle.

                                                    

Kesän 2020 piti olla maailmanlaajuisesi hyvin Japani-teemainen Tokiossa järjestettävien kesäolympialaisten vuoksi. Olympialaiset siirtyivät vuodella eteenpäin, mutta Alkon tilaukset japanilaisista juomista oli todennäköisesti ehditty jo tehdä, jonka vuoksi olemme saaneet tänä kesänä nauttia maan vivahteikkaista juomista. Kirjan pariksi valikoitui, ehkäpä makeaa jälkiruokaviiniä muistuttava Sparkling Umeshu, eli japaninaprikooseista valmistettu likööri. Kyseessä on kohtalaisen mieto (7%) alkoholijuoma, joka on hieman pirskahteleva, makean raikas juoma. Sen maussa on aprikoosisuutta ja luumuisuutta sekä makeutta tasapainottamassa aavistus sitruksisuutta. Tasapainoa tuo myös teemäisyys. Umeshu maistui ranskalaisen nektariinivadelma voitaikinapiirakan kanssa. Hyvä kokonaisuus maittavan pääaterian jälkeen.

Kirjan ja umeshun yhteensopivuudelle annan neljä pistettä. Molemmat ovat tasapainoisia nautittavia. Ne yllättävät positiivisesti ja tarjoavat uusia elämyksiä. Pitkään mieleen jääviä ajatuksia niistä ei sen sijaan juurikaan löydy.

Helmet-lukuhaaste 2020: 29. Japaniin liittyvä kirja tai sarjakuva

Tulikukka
kirjoittanut Heikki Valkama
Tammi 2019
280 sivua

Kiumchi Sparkling Umeshu
Japani
7% alkoholia
9,97€/300ml (Alkosta elokuussa 2020)

                                                

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!