maanantai 30. heinäkuuta 2018

Pallokala (kirjoittanut Heikki Valkama)

Suomalainen huippukokki Riku Mäki saa kutsun Japanissa järjestettäviin kokkikilpailuihin. Kuten Japanissa yleensäkin monet asiat, myös tämä kilpailu, otetaan hyvin vakavasti ja siihen osallistujia sekä erityisesti voittajia arvostetaan suuresti. Mäkeä jännittää paljon tuleva kilpailu ja hän valmistautuu siihen hyvin mm. assistenttinsa avulla. Kilpailupäivän koittaessa ja ensimmäisen maistelun alussa tuomaristo kuitenkin sairastuu äkisti, ja osa heistä jopa menehtyy. Pian selviää, että myrkytyksen on aiheuttanut suuren herkun, mutta väärin valmistettuna tappavan myrkyllisen pallokalan maksassa ollut myrkky. Riku Mäki ja toinen brittikokki ovat ainoita kenen annoksia tuomaristo oli myrkytyksen tapahtuessa ehtinyt maistaa, joten poliisin epäilyt kohdistuvat suoraan heihin. Alkaa usean tahon selvitystyö, joka johtaa mm. takaa-ajoon.

Kirjasta paistaa kirjalijan kiinnostus ja tietämys Japania ja erityisesti sen ruokakulttuuria kohtaan. Kirjan päähenkilö Riku Mäki vaikuttaa sympaattiselta kaverilta, mutta jää lukijalle hieman etäiseksi. Tämä on mielestäni hieman sääli, sillä kirjan tapahtumapaikat ja juoni ovat varsin mainiot. Kirjailija Heikki Valkama on toimittaja  ja kirjailija, joka on julkaissut mm. sarjakuvia ja Japani-aiheisia ruokakirjoja sekä matkaoppaita. Japani on itselleni  vielä varsin vieras sekä maana että kulttuurina. Kirja onnistui hieman raottamaan maan kulttuuria positiivisessa mielessä.

Pallokala-dekkarin kanssa maistoin uusiseelantilaista kesäistä roseeta. Juoman väri oli vaalean ruusunpunainen. Sen tuoksussa oli marjaisuutta - vadelmaa ja puolukkaa sekä sitruksisuutta. Maussa oli hentoa hapokkuutta, mutta mielestäni sitruksisuus sai maussa pääroolin. Tuoksun marjaisuus mausta puuttui lähes kokonaan. Viinissä on tyyliä ja se käy hyvin sellaisenaan nautittavaksi. Sen kanssa voisi sopia hyvin myös kevyehkö juustosalaatti tai vaikka italialainen bruschetta-leipä.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä. Molemmat olivat periaatteessa hyviä, mutta niiden kokonaisuus olisi loistavaan suoritukseen päästäkseen vaatinut jonkinasteisen loppuhuipennuksen. Valkaman toinen dekkari Laserjuuri julkaistaan syksyllä ja varmaan sen myös syksyn aikana tulen lukemaan.

Kirjailija esiintyy Helsingissä järjestettävillä Dekkarifestivaaleilla 2018.

Pallokala
kirjoittanut Heikki Valkama
Kustannusosakeyhtiä Tammi 2017
145 sivua (luettu E-kirjana)

Yealands
Estate Single Vineyard
Pinot Noir Rose 2017
Marlborough, Uusi-Seelanti
15,48€ (Alkosta heinäkuussa 2018)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!