tiistai 8. syyskuuta 2020

Kun sanat eivät riitä (kirjoittanut Jill Santopolo)


Varhaisaamun työmatkapyöräilyyn kaipasin kuunneltavaksi jotakin kevyen koukuttavaa ja hyväntuulista kuunneltavaa. New Yorkissa asuvan Jill Santopolon kirja "Kun sanat eivät riitä" tuntui esittelynsä perusteella vastaavan tähän toiveeseen. Se on kertomus kaupungin yläluokasta ja sen suhdekiemuroista. Kevyttä, mutta kuitenkin koskettavaa. 

Yalen käynyt, tuleva hotelliketjun perijätär, Nina Gregory on luvannut ottaa isänsä työn hoitaakseen, kun hän ei enää itse siihen pysty. Siihen saakka Nina työskentelee kampanjaavustajana Rafael-nimiselle latinoehdokkaalle. Nina seurustelee lapsuudenystävänsä Timin kanssa. Vaikka Nina ja Tim tulevat erinomaisesti juttuun, niin jotain suhteesta puuttuu. Tim on ehtinyt pyytää jo Ninan isältä tämän kättä ja pari on kihlautunut ja edessä pitäisi olla loistava tulevaisuus. Ninan ja tämän pomon Rafaelin välillä kuitenkin kipinöi ja pikku hiljaa he ihastuvat toisiinsa. Nina yrittää pitkään taistella ihastumista vastaan, mutta joutuu lopulta pysähtymään pohtiakseen mitä elämältään oikein haluaa. 

Ninan isän menehtyessä, Nina joutuu tekemään suuria valintoja. Jatkaako isältään perimällään tiellä vai uhmatakko tämän periaatteita? Pikku hiljaa Ninalle selviää myös, ettei hänen isänsä elämä ehkä ole ollut niin puhtoista, kuin hän on antanut ymmärtää. Kirjassa on ihania, vaikkakin ennalta-arvattavia suhdekiemuroita. Siinä on myös syvyyttä ja älykkyyttä, jonka vuoksi kirjaa jaksaa kiinnostuneena kuunnella loppuun saakka. 


Kirjan kanssa maistoin Portugalista tulevaa marjaista Falco Rose -roseviiniä. Portugalilaiset viinit ovat usein varsin täyteläisiä ja marjaisia, joskus jopa hilloisia. Tämä viini on raikkaudellaan mukava poikkeavuus, ainakin maan punaisten viinien perinteeseen. Viinissä maistuvasta marjaisuudesta löytyy vadelmaa ja karhunvatukkamaisuutta sekä hieman hapokasta puolukkaa. Mukava, hieman tuhti kesärosee. Viinin kanssa maistui kesäinen salaatti ja grillattuja tuoremakkaroita. 

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä. Molemmissa on luonnetta ja syvyyttä, vaikka päällisin puolin ovatkin helppoja nautittavia. Nämä sopivat erinomaisesti yhteen, vielä näin alkusyksyn iltoinakin nautittavaksi.

Helmet-lukuhaaste 2020: 33. Kirjassa tapahtuu muodonmuutos

Kun sanat eivät riitä
kirjoittanut Jill Santopolo
suomentanut Inka Parpola
lukija Mirjami Heikkinen
Otava 2019
9h, 20min (kuunneltu äänikirjana)

Falco Rose 
2019
DOC Vinho Verdo, Portugali 
11,98€ (Alkosta heinäkuussa 2020)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!