keskiviikko 9. syyskuuta 2020

Lady Chatterleyn rakastaja Teatteri Jurkassa

Lady Chatterleyn rakastaja 2020, kuva: Marko Mäkinen

D.H. Lawrencen romaani "Lady Chatterleyn rakastaja" on julkaistu vuonna 1928. Sitä pidettiin julkaisun aikaan liian rohkeana julkaistavaksi kirjailijan kotimaassa Englannissa, joten kirjan ensijulkaisu tapahtui Italiassa. Englannissa kirjan julkaisua jouduttiin odottamaan 1960-luvulle saakka. Kirjan pohjalta on tehty elokuvia, näytelmiä ja mm. televisiosarjakin.

Viimeisimpänä näytelmä on innoittanut ohjaajana ja kirjailijana tunnetuksi tullutta Pasi Lampelaa. Hän on sovittanut kirjaan perustuvan näytelmän Teatteri Jurkalle syyskaudelle 2020. Englannin avaralle maaseudulle sijoittuvan kirjan tuominen pieneen huoneteatteriin kahden näyttelijän esitettäväksi on varmasti asettanut haastetta sovitukselle. Lavastuksella, äänisuunnittelulla ja valaistuksella on tilasta saatu toimiva ja näytelmän tarinaa hyvin tukeva. Mielenkiinnolla etukäteen odotin, kuinka selkeästi kolmen päähenkilön, sir Clifford Chatterleyn, hänen puolisonsa rouva Constance (Connie) Chatterleyn ja tämän rakastajan riistanvartija Mellorsin tarina muovautuu kahden näyttelijän suoritukseksi. Sovitus ja näytelmän näkökulma osoittautui onnistuneeksi. Molemmat näyttelijät saivat esittää onneksi koko ajan vain yhtä roolia ja näin pitää tiivistahtisesti etenevän tarinan tunnelman kiinnostavan jännittyneenä. 

Kertomuksen juoni perustuu sir Cliffordin halvaantumiseen sodassa, jonka jälkeen tämän rooli rakastavana aviomiehenä menettää merkitystään. Hänen vaimonsa haaveilee intohimoisesta parisuhteesta ja lapsesta, joita avioimies ei pysty, eikä ehkä haluakaan, hänelle tarjota. Rouva Chatterley hankkii rakastajan miehensä tilan riistanvartijana toimivasta Mellorsista. Heidän suhteeseensa tuo haastetta, mutta toisaalta myös lisäkipinää, pakko pitää suhde salassa herra Mellorsilta, sekä juoruilevilta kyläläisiltä.

Lady Chatterlyä näyttelee Matleena Kuusniemi ja hänen rakastajaansa riistanvartija Mellorsia Jari Virman. Kuusniemen roolisuoritus on hieno ja mieleenpainuva. Hän onnistuu roolissaan  kokonaisvaltaisesti kasvamaan kirjan Lady Chatterleyn eli Connien mukana arasta naisesta, joka todellisen rakkauden ja intohimon löytäessään kuoriutuu ulos jähmeän englantilaisrouvan roolista. Esimerkki henkisen kasvun säteilystä, ihanan kullanvärisen vaatetuksen mukana, hohtaa hänen palatessaan useamman viikon Venetsian matkalta. Jari Virmanin roolihahmo on huomattavasti vakaampi ja jurompi, mutta kuitenkin moniulotteinen. Hänen roolihahmonsa maalaisuutta ja alempaa luokkaa oli haluttu korostaa hänen hieman slangimaisella puhetyylillään, jossa käytettiin termejä kuten "mulla" ja "sulla". Jotenkin tämä särähti hieman omaan korvaani. Idea kielenkäytölle oli hyvä, mutta ehkä se ei vain istunut kyseisen näyttelijän suuhun.

                                         

Teatteri Jurkka tarjosi lipun näytelmään kirjan lukemista ja sen sekä näytelmän perusteella tehtävää arviointia vastaan. Kirjan ja siihen sopivan viinin arvioiti on luvassa blogissa hieman myöhemmin. Kävin katsomassa näytelmän ennakkonäytöksessä. 

Korona-aikaan teatterissa käyntiin liittyy oma jännityksensä mm. turvaväleihin ja hygieniaan liittyen. Nämä oli Teatteri Jurkassa otettu hyvin huomioon. Suurimmalla osalla katsojista oli teatterin tarjoama maski näytelmän ajan kasvoillaan. Myös jo valmiiksi pieneen teatteriin otetaan korkeintaan 20 katsojaa esitystä kohden. Näytelmä kosketti ja tuli sopivan lähelle. Teatterimaailman budjetteja tarkemmin tuntematta lienee kuitenkin selvää, ettei näillä turvatoimenpiteillä toiminta voi olla taloudellisesti kovin kannattavaa. On todella kunnioitettavaa, että Teatteri Jurkka, kuten monet muutkin teatterit, tekee parhaansa myös poikkeusaikoina pitääkseen kulttuurimaailmaa toiminnassa.  

Lady Chatterleyn rakastaja
Teatteri Jurkassa 4.9.2020 - 28.11.2020

Suomennos, sovitus ja ohjaus: Pasi Lampela
Rooleissa: Matleena Kuusniemi ja Jari Virman
Lavastus: Markus Tsokkinen
Puvut: Heidi Tsokkinen
Valo- ja äänisuunnittelu: Saku Kaukiainen    

Lady Chatterleyn rakastaja 2020, kuva: Marko Mäkinen
                                    

4 kommenttia:

 1. Varmasti hieno näytelmä. Kirjan olen lukenut muutaman kerran, viimeksi tammikuussa klassikkohaastetta varten.
  https://kirjasahkokayra.blogspot.com/2020/01/d-h-lawrence-lady-chatterleyn-rakastaja.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli hyvä näytelmä. Kunnioitti sopivasti kirjaa, mutta otti myös vapauksia, jotta toimi näytelmänä.

   Poista
 2. Minunkin piti tulla samaan näytäntöön, mutta oli pakko siirtää ajankohtaa, koska flunssa. Mielenkiinnolla odotan näkemääni, koska arvostelusi oli sen verran verran hyvä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kannattaa käydä katsomassa, kun flunssa hellittää. Olen joskus vuosia sitten käynyt Jurkassa katsomassa Hamletin. Siitä oli jäänyt hieman puinen muistikuva koko kyseistä teatteria kohtaan 😅.

   Lady Chatterleyn rakastaja onnistui kyllä muuttamaan tuon käsityksen. Jurkan syksyn esityslista vaikuttaa muutenkin kiinnostavan monipuoliselta.

   Poista

Kiitos kommentista!