lauantai 12. syyskuuta 2020

Joe Biden - mies vallan huipulta (kirjoittanut David Hagan)


Entinen varapresidentti, senaattori ja nykyinen demokraattipuolueen ehdokas vuoden 2020 Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa Joe Biden on nimenä tuttu useimmille suomalaisista. Hänen traaginen elämänsä, johon kuuluu hänen ensimmäisen vaimonsa ja tyttärensä menehtyminen auto-onnettomuudessa ja myöhemmin aikuisen poikansa menehtyminen aivosyöpään, herättää sympatiaa. Hän on kunniallinen perheenisä, joka on onnistunut välttymään pahimmilta poliittisilta kohuilta. Hänen möläytyksistään on tehty otsikoita, mutta ne kalpenevat mielestäni nykyisen presidentin pääasialliselle ulosannille.

David Haganin tuore kirja, joka on julkaistu Bidenin presidenttikampanjan loppupuolella, on tiivis ja objektiivisuuteen pyrkivä kertomus mahdollisesta tulevasta presidentistä. Kirjaan tutustuminen käy nopeasti, sillä sen sivuilta löytyy myös runsaasti kuvia. Kirja sopii luettavaksi Bidenista kiinnostuneelle, jolla ei vielä juurikaan ole tietoa kyseisestä henkilöstä. Mikäli Joe Bidenia on tullut seurattua ja hän on tutumpi, kirja tuskin tarjoaa paljon uutta tietoa.

                                                            

Kirja etenee kronologisesti, painottumatta erityisesti mihinkään Bidenin monista tehtävistä tai rooleista. Koen sen tämänkin vuoksi pyrkivän objektiivisuuteen, eikä keskittyvän ainoastaan vaikkapa hänen senaattina tekemiinsä päätöksiin tai Barack Obaman varapresidenttinä toimimiseen. Toisaalta tästä, ja kirjan lyhyydestä johtuen, se jää sanomaltaan ehkä hieman höttöiseksi. Vähän kuin lukisi pidemmän henkilöartikkelin jostakin lehdestä.

Joe Bidenista kertovan kirjan pariksi valikoitui Yhdysvalloista tuleva, syksyiseen säähän ja sienien kaveriksi hyvin sopiva, Love Noir Pinot Noir. Perinteisesti keskitäyteläisenä ja rapsakan puolukkaisena pidettyjen rypäleiden viini, poikkeaa hieman muista saman rypälelajin viineistä. Kyseinen Kaliforniasta tuleva viini on täyteläisempää ja pehmeämpää. Syksyinen metsäisyys ei tässä viinissä maistu ja tuoksu samalla tavoin kuin vaikka vanhan maailman tai Uuden Seelannin vastaavissa viineissä.  Sen sijaan makumaailma on kirsikkaisempi, hapokkuutta tuo mustikkaisuus ja makumaailmaa syventää mausteisuus. Viini maistui syksyn ensimmäisistä suppilovahveroista tehdyn sienikaalipiirakan kanssa.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä ja plussan. Nämä ovat molemmat tasapaksuja ja kohtalaisen laadukkaita alansa edustajia. Ne pitävät ennakkolupauksensa, mutta eivät tarjoa paljoa muuta sen päälle. Luottokaksikko kuitenkin ehdottomasti. 

Joe Biden - mies vallan huipulta
kirjoittanut David Hagan
Suomentanut Pekka Salonen
Oppian 2020
175 sivua

Love Noir Pinot Noir
Kalifornia, Yhdysvallat
2015
13€ (Alkosta syyskuussa 2020)
                                                                

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!