lauantai 28. toukokuuta 2022

Kuinka puut kasvavat (kirjoittanut Saku Tuominen)


Tuomisen uusin teos "Kuinka puut kasvavat" syntyi pääosin korona-aikaan ja pandemian herättämät ajatukset kuuluvat kirjasta. Toinen merkittävä kirjan teema on ilmastonmuutos ja luontokato, joista molemmista on lukuisia teoksia jo aiemmin kirjoitettu. Kirjan katsantokanta herättelee ajattelemaan asioita puiden kautta. Ne harvat puut, jotka saavat luonnontilassa elää, elävät yleensä huomattavasti ihmistä pidempään ja saavat siksi kokea ja nähdä paljon enemmän. Kokonaismäärällisesti puita ja kaikkia muita luontokappaleita on maapallolla valtavasti ihmistä enemmän. Tuominen pohtii kirjassa, mitä voisimme puilta ja muilta luontokappaleilta oppia.  

Olen aiemmin lukenut Saku Tuomiselta "Riippumatta siitä miten kaikki on, kaikki on hyvin" -kirjan, mutta tuosta kirjasta on jäänyt blogikirjoitus muun kiireen keskellä tekemättä. Hänen edeltävä, vuonna 2020 ilmestynyt kirjansa, puhutteli ja teki omalta osaltaan vaikutuksen, vaikka kirjassa onkin paljon hyvätuloisen, keski-ikäisen henkilön paatosta ja aatosta. Mutta ehkäpä se siksi itseäni koskettikin ja sai ajattelemaan taas hieman asioita. 

Lähes kaikista ilmastonmuutosta ja yleisesti luontoa käsittelevistä kirjoista huokuu ainakin pieni syyllistäminen tavallista tallaajaa kohtaan. Lennämme liikaa, herkuttelemme tuotteilla, joiden tuottaminen kuluttaa liikaa luonnonvaroja ja muutenkin alistamme usein huomaamattamme muut luonnossa elävät omien tarpeidemme saavuttamiseksi. Useimmat tietävät tilanteen olevan tämä, mutta selittelevät silti itselleen ja muille asioita paremman omatunnon saavuttamiseksi. Näin teen myös minä ja niin myöntää tekevänsä myös Saku Tuominen. Olemme ehkä liian turtuneita tilanteeseen ja aina vain huolestuttavampiin luonnontilaa koskeviin raportteihin ja olemme valmiita tekemään vain hyvin pieniä elämänmuutoksia, jotta oma mukavuudenhalumme ei kärsisi liikaa. Tämä on inhimillistä, mutta inhimillisyys ei muuta merkittävästi tilannetta paremmaksi. 

Kirja on hyvin ja koukuttavasti kirjoitettu, eikä sen kuuntelua malttaisi lopettaa. Saku Tuominen lukee kirjan itse ja kirja sopii muutenkin hyvin myös kuunneltavaksi. Kirja herättää ajattelemaan, joka on toki tärkeää myös. Jossakin vaiheessa haluaisin kyllä lukea kirjan, joka saisi ajattelun lisäksi tekemään myös merkittäviä konkreettisia muutoksia luonnon hyväksi.   

Helmet lukuhaaste 2022: 4. Kirja, jonka tapahtumissa et haluaisi olla mukana 

Kuinka puut kasvavat
kirjoittanut Saku Tuominen
lukija Saku Tuominen
Otava 2021
6h, 24min (kuunneltu äänikirjana)

1 kommentti:

Kiitos kommentista!