tiistai 17. toukokuuta 2022

Omaelämäkerta (kirjoittanut Mikko Kuustonen)


Mikko Kuustonen on useimmille tuttu joko sanavalmiina panelistina, keskustelu- ja viihdeohjelmien juontajana tai hyväntuulisena kitaraa soittavana ja laulavana muusikkona. Hänen julkisuuskuvansa rakentuu rehellisyydestä, hyväntuulisuudesta ja ylpeydestä kahden, näyttelijöinä tunnetuiksi tulleiden tyttärien, isänä. Vuoden 2022 alkupuolella julkaistiin hänen elämäkertansa, jossa Kuustonen pääsee omin sanoin kertomaan menneisyydestään ja ajatuksistaan.   

Kirjan perusteella hänen lapsuuden ja nuoruuden aikaiset elämäntapahtumansa tuntuvat helposti lähestyttäviltä ja aidoilta, sekä kertovat mielenkiintoisesti menneestä ajasta. Vaikka hänen elämäänsä on mahtunut niin ylä- kuin alamäkiä, kuten äidin kuolema pitkäaikaisen sairauden jälkeen Mikon ollessa varsin nuori, kamppailu elannon hankinnasta musiikilla, avioero myöhemmässä vaiheessa, uudelleen rakastuminen ja kunnianhimo erilaisten työprojektien kanssa, välittyy kirjasta kuitenkin elämämyönteisyys ja huumori. Kirjassa on paljon kauniita mietteitä ja ajatuksia. Osa ehkä hieman imeliä, kuten Kuustonen itsekin taitaa jossakin välissä todeta. Parhaita ovat kuitenkin pieni virne huulilla todetut lakoniset kommentit, jotka saavat kuulijan vähintäänkin hymähtämään, välillä jopa naurahtamaan. Ehdottomasti hyvänmielen kirja, joka tarjoaa paljon erilaisia näkökulmia useista elämän eri alueista. 

Tämä kirja sopii erinomaisesti kuunneltavaksi, kuten useimmat muutkin elämäkerrat. Kyseinen äänikirja ei ole vain painetun tekstin mukaan luettu, vaan se sisältää myös Kuustosen soittamaa musiikkia. Tämä elementti sopii oikein hyvin kyseiseen kirjaan. Välillä olen miettinytkin joidenkin äänikirjojen kohdalla, joihin on lisätty esimerkiksi lintujen viserrystä tai muita luontoääniä, että missä vaiheessa nuo kirjat muuttuvat äänikirjoista kuunnelmiksi?  

Helmet-lukuhaaste 2022: 17. Kirja on aiheuttanut julkista keskustelua tai kohua

Omaelämäkerta
kirjoittanut Mikko Kuustonen
lukija Mikko Kuustonen
WSOY 2022
10h, 5min (kuunneltu äänikirjana)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!