maanantai 20. kesäkuuta 2022

Gondwanan lapset (kirjoittanut Alexis Konros)

Somekuplassani lasten- ja nuortenkirjallisuudesta ja sen esiin nostamisesta käydään paljon keskustelua. Oma, täysin noviisin mielipiteeni on, ettei kirjallisuutta lähtökohtaisesti pitäisi kategorisoida liikaa. Kirja voi olla samanaikaisesti niin dekkari, lastenkirja kuin vaikkapa romaanikin. Joskus olen lukenut jonkin fantasia-teoksen ja sen perusteella todennut, ettei ole oikein oma genreni. Tuo uskomus osoittautui nyt vuosikymmenten jälkeen virheelliseksi, luettuani Suomen ensimmäisen Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkitun teoksen vuodelta 1997. 


Alexis Kourosin kirjoittama ja Alexander Reichsteinin kuvittama teos "Gondwanan lapset" kertoo alkumantereella syntyvästä pienestä linnunpoikasesta, joka lähtee etsimään omaa paikkaansa maailmassa. Matkalla se kohtaa erinäisiä eläimiä ja kuulee niiltä erilaisia, hyviä, mutta toisistaan poikkeavia filosofioita. 

Kirjan filosofisuus, lapsenomaisuus ja kekseliäisyys tekivät itseeni vaikutuksen. Tarina etenee nopeasti ja mukavasti kiemurrellen. Vaikka teos on luokiteltu fantasia-luokkaan, on se sadunomaisuutensa vuoksi uskottava ja todellinen. Kirjan kuvat ovat valokuvan ja malaauksen sekoituksia, mustavalkoisuutensa vuoksi grafiikanomaisia. 

Alexis Kouros on iranilaissyntinen, koulutukseltaan lääkäri ja kirjoittanut Gondwanan lapset -kirjan lisäksi myös kirjan "Harmattan, kulkija ja unisieppari". Hän on ohjannut useamman elokuvan ja televisiosarjan ja on perustanut puolisonsa kanssa mediatuotantoyhtiön. 

Helmet-lukuhaaste 2022: 24. Kirjan on kirjoittanut Lähi-idästä kotoisin oleva kirjailija

Gondwanan lapset
kirjoittanut Alexis Kouros
kuvat Alexander Reichstein
Lasten keskus 1997
118 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!