lauantai 18. kesäkuuta 2022

Moniosaamisen renessanssi (kirjoittanut Inkeri Ruuska)


Keväällä Talouselämä-lehdessä vastaani tuli artikkeli koskien Inkeri Ruuskan uutta kirjaa "Monisaamisen renessanssi - opas työelämän edelläkävijöille". Työmaailma on muuttunut viimeisen parin vuoden aikana  koronan pakottamana useilla aloilla paljon. Etätyöt ovat lisääntyneet ja ihmiset ovat siirtyneet nopeasti uusille aloille tai uusien työtehtävien pariin, kun aiemmat tehtävät ovat muuttuneet ainakin hetkellisesti tarpeettomiksi tai mahdottomiksi tehdä. Iso kuva on, että muutos on sujunut, tilanne huomioiden, yllättävän sujuvasti ja nopeasti. Etätyökäytännöistä on paikoin tullut pysyviä ja monet työntekijät ovat työn lisääntyneistä joustoista pitäneet. Muutos on saanut monet pohtimaan myös oman työn mielekkyyttä ja tarpeellisuutta.

Työelämän murros pitää Ruuskan kirjan perusteella sisällään paljon muutakin kuin vain etätyön. Tulevaisuudessa työntekijät voivat tehdä töitä useille eri työantajille samanaikaisesti, esimerkiksi osapäiväisesti tai kuukauden kerrallaan tms. Työnantajien uskotaan arvostavan myös nykyistä enemmän monialaisuutta. Tämä ei tarkoita, että jonkin alan syvälliset osaajat eivät enää olisi arvostettuja työelämässä, mutta työura ei välttämättä rakennu enää samalla tavoin yhden asian ja koulutuksen ympärille kuin joskus aiemmin on ollut tavoiteltua ja ihannoitua. Uutta osaamista voidaan hakea harrastusten tai uusien koulutusalojen parista. Olemassa olevaa osaamista voidaan myös kasvattaa opiskelemalla jotakin aiheeseen etäisesti liittyvää ja laajentamalla tätä monialaista osaajuutta. Ura ei rakennu välttämättä enää putkimaisesti vaan laaja-alaisemmin kohti uramaisemaa, kuten Ruuska on todennut. 

Kirja on inspiroivasti ja monipuolisesti koottu. Siinä käsitellään niin palkkatyötä, yrittäjyyttä kuin kevytyrittäjyyttä. Asioita pyritään katsomaan kokonaisvaltaisesti, vaikkakaan riskeihin ei kovin syvällisesti puututa. Riskien, ehkä jopa vähättely, vaivaa mielestäni useita muitakin aihetta koskevia artikkeleita ja teoksia. Kirjoissa voitaisiin käydä läpi myös mitä tehdä ja kuinka toimia, jos ensimmäinen tai toinen yritys muuttaa työuraa ei onnistukkaan. Tuossa vaiheessa varmasti kannustuksesta ja käytännöllisistä ohjeista olisi paljon hyötyä. Toki jokainen kantaa itse vastuun, mutta aiheeseen liittyvä epävarmuus vähentää urasuuntansa vaihtavien määrää varmasti paljon. 

Kirja kannustaa mielestäni kokeilemaan itseä kiinnostavia asioita, vaikka hyvin pienesti, ja pohtimaan sitä kautta muutoksen mahdollisuutta. Kaikki eivät ole persoonina sellaisia, että kaipaavat moniosaamisaamista, vaan voivat pitää sitä enemmänkin painostavana. Se on toki hyväksyttävää ja arvostettavaa. Moni kuitenkin tekee vuosikausia työtä, joka ei ehkä tunnu tarpeeksi merkitykselliseltä. Työn vaihtaminen ei ole ainoa vaihtoehto, vaan merkityksellisyyttä voi hakea vaikka rakkaan harrastuksen parista. Jos harrastuksille ei tahdo löytyä tarpeeksi aikaa, voi pohtia mahdollisuuksien mukana oman palkkatyön määrän pientä vähentämistä. Ennen kaikkea pidän tärkeänä sitä, että tunnistaa erilaisia mahdollisuuksia, joita voi itse tehdä tilanteen muuttamiseksi itseä miellyttävämpään suuntaan.

Kirjan kanssa maistoin hyvin lähestyvään keskikesään sopivaa vehnäolutta. Krombacherin alkoholiton Weizen on raikkaan täyteläinen kesäjuoma. Siinä on sitruksisuutta, mutta myös paksuutta ja viljaisaa ryhtiä. Kyseinen olut sopii hyvin kesäisen perunasalaatin kanssa tai sellaisenaan saunan jälkeiseksi juomaksi. 

Kirjan ja oluen yhteensopivuudelle annan neljä pistettä. Molemmissa on tuoreutta ja innostavuutta. Ne saavat hyvälle mielelle ja jopa lapsenomaisesti, ainakin mielikuvituksen tasolla, heittäytymään uusien asioiden pariin. 

Helmet-lukuhaaste 2022: 3. Kirja, jonka tapahtumissa haluaisit olla mukana

Moniosaamisen renessanssi: opas työelämän edelläkävijöille 
kirjoittanut Inkeri Ruuska
Basam Books 2022
249 sivua

Krombacher Weizen Alkoholfrei
Saksa
1,98€/0,5l (Alkosta kesäkuussa 2022) 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!