maanantai 10. huhtikuuta 2017

Majakanvartija (kirjoittanut Camilla Läckberg)

Vaikka Läckbergin Fjällbackan-dekkareita olen kritisoinut, niin siitä huolimatta tartuin vielä kolmanteen hänen kirjaansa. Kirjoitustyyli on tässä samaa omaa itseänsä, helppoa ja hieman naivia. Henkilöt eivät ehkä ole kaikin puolin aivan todenmukaisia tai aitoja, mutta jokin noissa tarinoissa minua kuitenkin koukuttaa. Itse asiassa neljäs hänen kirjansa on minulla jo odottamassa sopivaa lukuhetkeä.

Tarina sijoittuu kirjailijalle tyypilliseen tapaan kahdelle eri aikatasolle. Yksi tarinan muutamista kertomishaaroista tapahtuu 1800-luvulla ja muut nykypäivässä. Tästä kirjasta löytyy hieman raakuutta - ei toki yhtä paljon kuin vaikkapa Marklundin dekkareista. Jännitystä on myös jonkin verran, mutta ei (onneksi) kauhua.

En näitä teoksia ole lukenut kronologisessa järjestyksessä, eikä se mielestäni ole mitenkään välttämätöntä. Helppolukuisen mutta koukuttavan kirjan kaveriksi sopii loistavasti lasillinen ranskalaista kuohuviiniä.

Vouvray on kevyehköä, maussa on aavistus mielestäni useissa shampanjoissa maistamaani hiivaisuutta ja omenaa. Sopii tämän vuoksi erinomaisesti vaikkapa seurustelun yhteyteen tai maljan nostamiseen. Olen kyseistä chenin blanc -rypäleen kuohuviiniä juonut muutamaan kertaan ja kaikki kohdalleni osuneet pullot ovat sisältäneet tasalaatuista juomaa.  Kyseinen varsin hienostunut kuohuviini on hieman liian kuivaa makuuni, varsinkin kun sen hedelmäisyys ja muu twisti on varsin mietoa. Maistuu hyvin yksinään vain kirjan kanssa, tai sitten yhtenä juhlajuomana pyöreitä vuosilukuja juhliessa yhdessä lohipiirakan tai vaikkapa perinteisen prinsessakakun kanssa. Näistä kaikkia vaihtoehtoja kokeilin ja kaikki osoittautuivat enemmän kuin sopiviksi.

Kirjan ja Vouvray:n sopivuudelle annan nelosen. Molemmista puuttuu hieman sitä jotakin mutta yhdessä ne tuntuvat tukevan toisiaan. Ehkä Vouvray omalla hienostuneella maullaan vie hieman voiton Läcbergin kirjasta, jossa tuota samaa hienostuineisuutta ei samalla tavalla ole havaittavissa.

Majakanvartija
kirjoittanut Camilla Läckberg
Gummerus Kustannus Oy, Helsinki
Bookwell Oy, Juva 2012
501 sivua

Vouvray
De Chanceny Vouvray Tete de Cuvee Brut
Chenin Blanc
Ranska
15,89€ (Alkosta maaliskuu 2017)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!