lauantai 29. huhtikuuta 2017

Iso-Britannia imperiumista Euroopan reunalle (kirjoittanut Leinonen ja Lyytinen)

Kirjan avulla pääsee kurkistamaan aikaan, jolloin Suomi vasta vakavasti harkisti Euroopan Unioniin liittymistä ja jolloin Iso-Britannia vielä tyytyväisesti oli osa sitä. Vaikka asiat varmasti reilussa 20 vuodessa ovat muuttuneet koskien mm. Britannian hallintoa ja taloussuhteita, ovat ymmärtääkseni päälinjat mm. puoluepolitiikassa edelleen kuten tuolloinkin.

Iso-Britannia on myös tämän kirjan mukaan aina ollut sekä maantieteellisesti että erityisesti poliittisesti Euroopan ja Euroopan unionin reunalla. Sillä on ollut erityissuhteet Yhdysvaltojen kanssa sekä lukuisten muidenkin ympäri palloa sijaitsevien valtioiden kanssa mm. siirtomaa-ajoista johtuen. Yhdistyneet kuningaskunnat ovat varmasti osaltaan vaikuttaneet siihen, että kun Euroopassa lähempänä keskikokoa olevan valtion on pitänyt huolehtia erityissuhteistaan mm. Intiaan, Australiaan ja Kanadaan sekä lukuisiin pienempiin maihin mm. Afrikassa, ei Eurooppa ja Euroopan unionin oli aina ollut prioriteetti-listan kärjessä. Toki maantieteelliset seikat, kuten se että kyseessä vain vesirajojen kautta toisiin yhteydessä oleva valtio, on osaltaan vaikuttanut eristäytymisen tunteeseen.

Kirja avasi sekä hieman brittiläistä politiikkaa ja Churchillin aikaa, jota aiemmassa kirjoituksessa olen kirjan kautta käsitellyt, mutta myös antoi hieman ymmärrystä tämän päivän politiikalle ja brittien halulle erota Euroopan unionista. Kirja antaa hyvää kuvaa ajastaan, mutta hienoa olisi jos siitä saataisiin tehtyä päivitetty versio 2010-luvulle. Tällaisenaan ehkä enemmänkin vain aikalaiskuvaus.

Kirjan kanssa maistui sen entisen siirtomaan viini. Etelä-Australialainen valkoviini Yalumba, joka on valmistettu Pinot Griogio (Pinot Gris) rypäleestä on kohtalaisen hapokas. Mausta löytyy vihreää omenaa sekä hunajaisuutta. Hieman lämmetessään myös viinin sitruksisuus tulee esille. Pinot Gris rypäleet ovat perinteisesti varsin täyteläisiä rypäleitä ja niistä tehtävissä viineissä usein varsin paljon alkoholia ja hapokkuutta.

Kirjan asia painavaa, mutta se oli esitetty hieman koulukirjamaiseen tyyliin, joten sitä oli helppo lukea. Viini ehkä valkoviiniksi hieman turhan tuhtia kirjan kaveriksi. Toisaalta hunajaisuus, joka siinä maistui pehmen hapokkuutta ja pehmensi sen sopivuutta myös kirjan kanssa nauttivaksi. Viini maistui hyvin myös parsa-avokado salaatin kanssa, jonka kylkeen oli paistettu vuohenjuustoa. Kirjan ja ruoan yhteensopivuudelle annan kolme ja puoli, ihan ok yhdessä - mutta niin myös erikseen.

Iso-Britannia imperiumista Euroopan reunalle
kirjoittanut Hannu Leinonen ja Eino Lyytinen
Painatuskeskus Oy
Helsinki 1993
250 sivua

Yalumba Y Series Pinot Grigio 2016
Pinot Grigio
Etelä-Australia
10,98€ (Alkosta huhtikuu 2017)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!