keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Veljet keskenään (kirjoittanut Juha Vakkuri)

Veljet keskenään on Juha Vakkurin ensimmäinen julkaistu teos. Olen pari hänen Afrikkaa käsitteleväänsä kirjaa lukenut aiemmin, jotka hän on kirjoittanut 2000-luvulla. Tämä lähes neljäkymmentä vuotta aiemmin kirjoitettu teos poikkeaa lähes täysin noista Afrikka-kirjoista. Kirjoitustyylissä on kuitenkin jo havaittavissa hieman poikamaisia kirjoitus-piirteitä, jotka Afrikka-kirjoista tekevät aidon tuntuiset ja realistiset, sekä helposti lähestyttävät.

Kirja kertoo kolmen veljeksen ja muutaman heidän  naistutun viikonlopun vietosta huvilalla. Viikonloppu kuluu rattoisasti juodessa, syödessä, saunoessa ja toisilleen eri tavoin seuraa pitäen. Kirja on mielestäni yllättävän rohkea ottaen huomioon, että aika jota tuolloin on eletty, on käsittääkseni ollut hieman konservatiivisempaa kuin nykyään. Toisaalta  ehkä maailma ei olekaan 1970-luvun alun muuttunut niin paljon kuin 80-luvun lopulla syntynyt luulee.

Vaihteeksi oli kiva lukea kirja, joka ei ymmärtääkseni mikään bestseller ole ilmestyessään ollut, mutta joka kuitenkin on tyylikkäästi kirjoitettu. En ole juurikaan 1960- ja 1970-luvun kirjoja kovin paljon lukenut, joten senkin puolesta tämän lukeminen oli kiinnostavaa. Ehkä kirjan tarina jäi kuitenkin hieman pintapuoliseksi, eikä siitä oikein jäänyt mitään teemaa tai sanomaa, jota olisin huomannut lukukertojen välissä pohtivani.

Kirjan kylkeen valitsin etelä-afrikkalaisen Sustainable -viinin, joka on valmistettu Shiraz-rypäleistä. Kyseessä luomuviini 2016 sesongista, joka on keskitäyteläinen ja hieman tanniininen. Maistelin viiniä parin päivän sisään muutaman kerran. Viini aukeaa vasta, kun se on noin 20 asteista ja saanut hapettua lasissa tunnin kaksi. Tuoksussa on marjaisuutta. Väriltään viini on hyvin tumman punainen, mutta ei kuitenkaan kovin vahva tai läpinäkymätön. Maussa on marjoista eriyisesti puolukkaa ja sen kanssa jotakin makeampaa, tummempaa marjaa. Viini on hieman kevyttä. Pehmeitä tanniineja ja aavistus hapokkuutta löytyy myös - nämä molemmat eivät kuitenkaan missään nimessä hallitsevassa roolissa. Viini sopii varmasti monen italialaisen "perusruoan" kuten tomaattisen pastan tai pizzan kaveriksi. Itse nautin sitä kirjan lisäksi myös yrttisten lampaanjauhelijapullien ja höyrytettyjen ruusukaalien sekä uuden sadon porkkanoiden kanssa.

Sekä kirja että viini ovat helposti nautittavia, viini ehkä hieman tasokkaampaa kuin kirja. Jonkinasteisen keveytensä ja monipuolisuutensa vuoksi ne sopivat yhteen kuitenkin 3,5 arvoisesti. Sopivat siis ihan ok yhteen, mutta oikeastaan myös hyvin erikseen.

Yhteiskuvaa pullosta ja kirjasta en tällä kertaa kerennyt napata, ennen kuin pullo lähti kierrätykseen.

Veljet keskenään
kirjoittanut Juha Vakkuri
K.J Gummerus Osakeyhtiö
Jyväskylä 1971
162 sivua

Sustainable Shiraz Organic 2016
Winestate
Etelä-Afrikka, Coastal Region
9,80€ (Alkosta huhtikuu 2017)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!