tiistai 5. syyskuuta 2017

Maakellarin salaisuus (kirjoittanut Marja Aarnipuro)

Marja Aarnipuron esikoisteos Maakellarin salaisuus on romaanin ja dekkarin välimuoto. Se kertoo keski-ikäisestä toimittajasta, joka kohtaa vuoden uutisloopin mökillään. Kirja etenee leppisasti yhdessä tasossa seuraten Kaarinan haastatteluja ja niiden myötä myös koko murhamysteerin selviämistä. Kirjan henkilöhahmot ovat hyvin inhimillisiä ja todenmukaisia. Kirja ei ole jännittävä, mutta siinä selvitettävän murhan perusteella kyseessä kuitenkin mielestäni dekkaria lähenevä romaani.

Kirjan tyyli on hieman naivi ja kirjasta löytyy muutamia epäjohdonmukaisuuksia. Teksti on kuitenkin sujuvaa ja kirja on helppo lukea parissa illassa. Mukavaa myös, että kirjan tapahtumat sijoittuvat aivan lähihistoriaan ja myös itselleni tutuille paikoille. Jotenkin kirja jää kuitenkin varsin heppoisaksi, eikä siitä löydy kerroksellisuutta taikka juonesta kohtia, joita huomaisin jääväni pohtimaan kirjan lukemisen jälkeen. Kirjailija Aarnipuro on toiselta ammatiltaan toimittaja ja hänen kirjan päähenkilönsä vaikuttaa hyvin samanlaisessa elämäntilanteessa elävältä henkilöltä kuin Aarnipuro itse.


Kirjan kanssa maistoin chileläistä Casillero del Diablo Pinot Noiria. Väriltään viini on rypälelajikseen varsin tummaa ja täyteläistä. Sen tuoksussa on voimakkaasti puolukkaa ja hieman yrttisyyttä sekä lakritsaa. Mausta löytyy puolukan lisäksi myös muita tummia marjoja ja hieman pippurisuutta. Viini on kohtalaisen hapokas ja hyvin miedosti tanniininen. Kirjan lisäksi viinin kanssa maistui tomaattinen, pitkään haudutettu pasta bolognese.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä ja plussan. Molemmat ovat helppoja, mukavan keveitä, mutta eivät kuitenkaan liian helposti nieltävää. Niissä on alkusyksyyn sopivaa tunnelmaa. Yhdessä tai erikseen kumpikaan ei kuitenkaan mikään varsinainen huippu ole tai jää erityisesti mieleen.
Maakellarin salaisuus
kirjoittanut Marja Aarnipuro
Crime Time, Turku
2017
294 sivua

Casillero del Diablo
Pinot Noir 2016
Casablanca, Chile
10,08€ (Alkosta heinäkuussa 2017)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!