keskiviikko 15. marraskuuta 2017

Annoin sinun mennä (kirjoittanut Clare Mackintosh)

Perienglantilainen dekkari Annoin sinun mennä on koukuttavaa luettavaa. Tapahtumat sijoittuvat pääasiassa Walesin maaseudulle meren ääreen. Kirjassa on havaittavissa sama ihana englantilainen tunnelma kuin useissa television brittidekkareissa. Kirjailija Clare Mackintosh on entinen poliisi ja tämä dekkari perustuu osin vanhaan oikeaan poliisin tutkintatapaukseen, jota hän on ollut mukana tutkimassa.

Pidin kirjasta hyvin paljon. Pieni poika kuolee tahallisen yliajon seurauksena ja ajaksi epäilty pakenee tekoa maaseudulle ja yrittää aloittaa uutta elämää siellä. Menneisyys kuitenkin lopulta löytää hänet ja hyvän dekkarin tapaa tapahtumavyyhti lopulta selviää useiden jännittävien käänteiden kautta. Kirja on paikoin varsin jännittävä, mutta ei kuitenkaan liian raaka. Tekstistä välittyvä henki on aidontuntuinen ja uskottava. Kirjassa kulkee kaksi juonta vierekkäin, mutta tämä selviää lukijalle vasta kirjan puolessa välissä. Hieman jäin kaipaamaan selitystä sille, miksi kirjan todellisesta pahiksesta on kehittynyt sellainen kuin hän on. Harva ihminen yksinkertaisesti on syntyessään suoraan paha, vaan taustalta löytyy usein altistavia tekijöitä mm. väkivaltaisuudelle. Muut kirjan henkilöt sen sijaan tuntuivat aidoilta ja heidän tekemisensä perustelluilta.

Vaikka kirjan sivumäärä on reilu 400, luin sen muutamassa illassa, enkä millään olisi malttanut jättää lukemista kesken. Ihana tunne, jota ei ole vähään aikaan lukemieni kirjojen parissa tullut. Kirja oli varsin näyttävästi esillä parin viikon takaisilla Helsingin kirjamessuilla ja kirjastossa sen varausjono on myös pitkä.  Mielenkiinnolla jään odottamaan päätoimiseksi kirjailijaksi siirtyneen Mackintoshin seuraavaa teosta.

Tämän kirjan kanssa juomaksi valikoitui yksi Alkon Suomi 100 -viineistä. Tätä viiniä olen viime vuoden lopulla kerran maistanut ja muistikuvani siitä olivat hyvät eli odotukset olivat korkealla myös tällä toisella "virallisella" maistelukerralla. Ranskan Bordeaux'sta tuleva punaviini on väriltään tummaa ja syvää. Sen tuoksussa on savuista marjaisuutta ja lyijykymää. Maussa on hapokkuutta ja tummaa marjaa sekä edelleen lyijykynää. Tanniinit ovat varsin maltilliset ja pehmeät. Viinin jälkimaussa tammisuus hieman puskee makuuni liikaa läpi. Tämä mielestäni varsin yleinen piirre niille tuon alueen viineille, joita olen maistanut. Viini on kokonaisuutena hyvä, mutta vaatii ehdottomasti ruokaa vierelleen, kuten usein Bordeaux'n viinit. Itse maistoin viiniä Sallan paahtopaisti poron ja puolukkakastikkeen sekä paahdettujen punajuurten kanssa. Lähes kympin arvoinen yhteensopivuus kyseisen hyvin suomalaisen ruoan kanssa.

Viinin ja kirjan yhteensopivuudelle annan neljä pistettä ja plussan. Kirjasta ei löydy mielestäni samaa tyylikkyyttää kuin viinistä. Näiden välillä havaittavissa ero, joka yleisestikin koskee Ranskaa ja Britanniaa. Näiden kahden arvottaminen keskenään paremmuusjärjestykseen ei onnistu, mutta tyylissä ja yleisessä fiiliksessä maiden välillä on eroa - ja sama ero mielestäni myös kirjan ja viinin välillä. Molemmat kuitenkin yksinään todella hyviä ja mielenpainuvia, eikä niiden keskinäinen yhdessä olo tilannetta huonontanut, mutta ei kyllä välttämättä parantanutkaan.

Annoin sinun mennä
kirjoittanut Clare Mackintosh
Alkuperäisteos I let you go
Suomentanut Päivi Pouttu-Delière
Gummerus Kustannus Oy
Helsinki 2017
418 sivua

Rouge de Carsin Suomi Finland 100
Merlot, Cabernet Franc, Malbec, Cabernet Sauvignon
AC Cadillac Cotes de Bordeaux, Ranska 2015
14,96€ (Alkosta marraskuussa 2017)

2 kommenttia:

  1. Blogillasi on hauska idea - alkaa tosin het tehdä mieli punkkua! Ja miksei valkkariakin pitkästä aikaa. :)
    Annoin sinun mennä on jäänyt kirjapaljouden jalkoihin, mutta yritän muistaa sen kun seuraavan kerran etsin dekkariluettavaa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista! Blogiin asioiden ylös kirjaaminen on vuoden aikana lisännyt sekä erilaisten kirjojen lukemista että erilaisten viinien maistamista ja makujen "tulkitsemista". Ja ehdottomasti kannattaa Mackintoshin kirjaan tutustua ☺

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!