tiistai 7. marraskuuta 2017

Musta Joutsen (kirjoittanut Nassim Nicholas Taler)

Musta Joutsen - erittäin epätodennäköisen vaikutus, oli rehellisesti itselleni liian haasteellinen kirja. Kirjan perusajatus mustista joutsenista, eli tapahtumista, jotka ovat hyvin ennalta arvaamattomia ja lähes mahdottomia ennustaa, mutta kuitenkin seurauksiltaan yhteiskunnalle mullistavis, on kirjan alussa selitetty selkeästi. Tämän jälkeen kirjailija käy luku luvulta läpi, hienoa terminologiaa käyttäen, mustien joutsenten esiintymistä eri paikoissa ja eri aikakausina sekä erilaisilla tasoilla. Monin kohdin niin, että en ilman suurta pohdintaa aina ymmärrä mikä on kirjailijan ajatuksen taustalla.

Mitä taas ajatukseen mustista joutsenista tulee, niin itse kullekin tekee hyvää pohtia ajoittain maailmaa laajemmalta kannalta ja filosofisesti. Mielestäni kuitenkin, jotta yhteiskunta pysyisi toimivana, ei tällaiseen ajatusmaailmaan pidä juuttua liiaksi. Olen varmaan hyvin pessimistinen. tosikko ja mielikuvitukseton, mutta en osaa lähteä kehittelemään kovin suurta mullistusta koskevaa yhteiskuntajärjestyksen muutosta. Tämä ei toki tarkoita, etten arvostaisi muiden vastaavaa ajatuksenjuoksua ja päättelykykyä. Ehkä kuitenkin olen kohtalaisen tyytyväinen nykyiseen järjestelmään ja haluan tyypillisen ihmisen luonteen mukaan kulkea laput lähes kokonaan silmillä muun ihmisjoukon mukana.

Kirjan lukemiseen minulla kului aikaa pari viikkoa. Välissä luin kyllä pari tähän verrattuna helppoa ja kevyttä teosta, jotta lukusuorituksen jaksoi viedä loppuun. Paikka paikoin kirjan teksti oli kevyehköä, mutta taustalla kulkevat suuret ajatukset, olivat kuitenkin sen verran raskaita ja monitahoisia, että aivan iltalukemiseksi sängyssä tämä kirja ei käynyt. Tai kävi, jos halusi nukahtaa mahdollisimman nopeasti.

Haastavan kirjaan voisi katsoa tarvitsevan parikseen haastavan viinin. Minulla kirjan pariksi valikoitui chileläinen kevyehkö punaviini Cono Sur Reserva Pinot Noir. Viini on väriltään  hyvin tummaa pinot noiriksi. Tuoksussa on runsaasti kirpeää marjaa ja nahkaisuutta. Viinin maussa on havaittavissa karpaloa ja metsäisyyttä ja hieman jopa paahteista palaneisuutta. Vaikka viini tulee Chilessä on siinä mielestäni italialaisen viinin keveyttä ja voisin kuvitella sen sopivan hyvin vaikka kevyen pasta bolognesen pariksi. Viinissä on runsaasti hapokkuutta mutta ei tanniineja. Itse maistoin sitä karitsan entrecoten ja punaviinisuppilovahverorisoton kanssa. Kävi yhteen myös raskaamman ruoan pariksi.

Pidin viinistä, sillä se oli helposti nautittavaa. Maut olivat kohtalaisen selkeitä ja tuttuja. Kirja ei tätä ollut, mutta toisaalta nämä olivat toisilleen, hieman yllättäen, vastakohtien kautta onnistunut yhdistelmä. Haastava kirja tai viini ei välttämättä kaipaa rinnalleen samanlaista paria. Sama pätee muuten ruoan ja viinin yhdistämiseen. Yhteenkuuluvuudelle annan neljä pistettä. Erilaisuuden ollessa tässä yhdistelmässä hyve, olisi jokin yhteinen punainen lanka kuitenkin nostanut pisteitä.

Musta joutsen - erittäisen epätodennäköisen vaikutus
kirjoittanut Nassim Nicholas Taleb
suomentanut Kimmo Pietiläinen
Terra Cognita Oy
Helsinki 2013
446 sivua

Cono Sur Single Vineyard Block 21
Pinot Noir
San Antonio, Chile 2016
14,99€ (Alkosta lokakuussa 2017)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!