tiistai 21. marraskuuta 2017

Pohja (kirjoittanut Laura Gustafsson)

Aika ajoin lukulistalle sattuu kirjoja, jotka eivät ensimmäisellä lukukerralla aukene riittävästi. En osaa sanoa onko syynä kirja, lukija vai hetki jona lukija on kirjaa lukenut. Laura Gustafssonin Pohja-kirjan kohdalla hetki oli mielestäni kunnossa, mutta kirja ei minulle auennut. Tapahtumat sinänsä eivät olleet monimutkaisia, mutta en päässyt kirjan hahmojen sisään, kuten varmaan olisi pitänyt.

Pohja on kasvutarina. Tarinassa painitaan aikuistumisen, kehittymisen, vanhemmuuden, lapsuuden, ulkonäön ja itsetunnon parissa. Kirjan lauseet ovat kauniita, mutta kokonaiskuva ei valitettavasti itselleni auennut ensimmäisellä lukukerralla. Kirjan ollessa varsin ohut, voisin ottaa tästä haasteen ja lukea kirjan uudelleen. Kirjasta ei jäänyt negatiivista kuvaa, ehkä ennemminkin jäi olo, että se ei paljastanut itseään minulle. Toivottavasti palaan tähän kirjaan vielä, sillä paljon olen kehuja teoksesta kuullut.

Kirjan kanssa maistoin Wine Galleryn Suomi 100 valkoviinia. Kyseinen viini tulee Ranskan Bordeaux'sta ja siinä on Sauvignon Blancia ja Semillon -rypäleitä. Viini muistuttaa hyvin paljon toista Alkon Suomi 100 -sarjaan kuuluvaa myös Bordeaux'sta tulevaa ja samoista rypäleistä koostuvaa Carsinin valkoviiniä (Blanc de Carsin Suomi 100), jota maistoin Webstereiden kirjan kanssa muutama viikko sitten. Wine Galleryn viini on hieman hunajaisempaa ja aavistuksen pehmeämpää. Muuten tuoksussa ja maussa on paljon Sauvignon Blancin piirteitä sitruksisuutta ja herukkaa. Semillon-rypäle tuo todennäköisesti hieman aprikoosimaisuutta ja hunajaisuutta pehmentämään makua. Maistoin viiniä Suomi 100 -teemaisella illallisella ja tämän kanssa oli tarjolla mm. muikkuja, erilaisia kylmiä kaloja sekä suppilovahverokeittoa. Sopi loistavasti yhteen perinteikkäiden suomalaisten raaka-aineiden kanssa.

Viini aukesi helposti ja mauot olivat mielestäni hyvin tunnistettavissa, koska kirjan kanssa ei tällä ensimmäisellä lukukerralla käynyt samoin, niin näiden yhteensopivuudelle annan vain kaksi ja puoli pistettä. Molemmat ovat tyylikkäitä kokonaisuuksia, valitettavasti paljon tämän enempää en kirjaa pysty tulkitsemaan. Viiniä kannattaa ehkä maistaa mielummin hyvän ruoan kanssa.

Pohja
kirjoittanut Laura Gustafsson
Into Kustannus Oy
Helsinki 2017
141 sivua

Wine Gallery Suomi Finland 100
Bordeaux Blanc 2015
Sauvignon Blanc, Semillon
AC Bordeaux
14,99 (Alkosta marraskuussa 2017)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!