sunnuntai 15. huhtikuuta 2018

Rouva Suominen välittää (kirjoittanut Mirjam Lohi)

Rouva Suominen välittää - valuneen taikinan tapaus on Mirjam Lohen kolmas julkaistu teos ja ensimmäinen häneltä lukemani. Siinä yhdistyy erilaisia kirjallisia tyylejä. On kevyttä kerrontaa, blokirjoituksia ja perhe-elämän kuvailua. Omaan makuuni kirja on hieman kevyehkö ja erityisesti puhekielen käyttö hieman häiritsee. Mutta nämä kritiikit koskevat lähinnä kirjan edustavaa tyyliä, eivät juuri tätä teosta.

Kirja kertoo vuosaarelaisesta herttaisesta mutta hieman höppänästä perheen äidistä Soinnusta. Sointu on innokas sisustaja ja suoritettuaan LKV-tutkinnon ja kierreltyään vuosia lukuisissa asuntonäytöissä, hän päättää perustaa kiinteistövälitysyhtiö DO-MI-SEen, joka tarjoaa paitsi asunnonvälitystä myös stailauspalvelua. Hän näkee toisinaan enemmän ja toisinaan vähemmän vaivaa saadakseen yrityksensä kukoistukseen. Sointu onnistuu välittämään muutaman asunnon ja siinä sivussa auttaa erästä, kuolleiden vanhempiensa asuntoa myyvää tytärtä selvittämään vanhempiensa menneisyyttä. Arvatenkin selvitystyöstä syntyy aikamoinen soppa.

Kirjassa oli onnistuneesti yhdistetty Soinnun kiinteistövälitysyhtiön yhtenä markkinointikanavana käyttämä blogi. Hänen inspiroivat, välillä ehkä kauaskantoiset, kirjoituksensa ovat kommentteineen hauska lisä. Kirjassa on monta tasoa ja sen hahmot ovat mielenkiintoisia ja tapahtumapaikka ja -aihe kiinnostavia. Kokonaisuus ei kuitenkaan ole aivan makuni mukainen. Ehkä kirjassa on vähän liikaa kaikkea.

Viininä kirjan kanssa maistoin Uuden Seelannin pohjoissaaren Martinborough-alueen viinitilalta hankkimaani Sauvignon Blanc -valkoviiniä. Viinin värissä on aavistus keltaisesta, vaikka viini on vasta 2017 vuosikerta. Tuoksu on hyvin klassinen Sauvignon Blanc: mustaherukan lehteä ja sitruunaa. Maussa sitruuna nousee mustaherukan lehden ohi. Maussa on miellyttävästi kirpeyttä ja jopa nokkosta muistuttavaa hapokkuutta. Viini maistui tällä kertaa seuristelujuomana, mutta se sopisi esim. graavilohen pariksi.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan kolme pistettä. Molemmat ovat hyvin erityyppisiä. Viini on selkeäpiirteistä ja kokonaisuus kantaa alusta loppuun. Kirjassa puolestaan on vähän kaikkea ja hyvää loppuratkaisua lukuun ottamatta, se on hieman sekava. Yhdistävänä tekijänä molemmissa on nuoruutta henkivä raikas fiilis.


Helmet-lukuhaaste: 49. Vuonna 2018 julkaistu kirja

Rouva Suominen välittää
-Valuneen taikinan tapaus
Kirjoittanut Mirjam Lohi
Teos 2018
126 sivua (luettu E-kirjana)

Palliser Estate
Sauvignon Blanc 2017
Martinborough, Uusi-Seelanti
N. 15€ (ostettu tilalta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!