maanantai 30. huhtikuuta 2018

Röyhkeys (kirjoittanut Ossi Nyman)

Vapun ja työväen juhlan kunniaksi kirjoitus kirjasta, jossa ei haluta tehdä työtä. Viime vuonna kohun saattelemana julkaistu Ossi Nymanin Röyhkeys on tarina kiltistä, keski-ikää lähestyvästä miehestä, joka ei halua mennä töihin. Hän käy kiltisti ja mukisematta TE-keskuksen järjestämillä kursseilla, mutta hänellä ei ole mitään tarkoitusta työllistyä, vaan ainoastaan nostaa työttömyysrahaa Kelalta. Tarina alkaa Turusta, jossa päähenkilö käy Bruce Springsteenin keikalla. Kirjan toisessa osassa päähenkilö on Tampereella työvoimakoulutuksessa ja kolmannessa osassa Helsingissä kirjoittajakoulutuksessa.

Kirjan päähenkilön moraalista tai sen puutteesta voi olla montaa mieltä ja ymmärrettävästi se herättää työtä tekevissä veronmaksajissa katkeruuttakin. Kirja ei kuitenkaan herättänyt minussa moraalista pohdintaa, vaan ennemminkin sai ajattelemaan kuinka paljon erilaisia ihmisiä, taustoiltaan ja ajatusmaailmoiltaan, ympärillämme jatkuvasti on. Noita havaintoja ei aina ehdi tehdä, kun elää omassa mikrokuplassaan. Kertojan havainnot ympäristostä olivat hyvin kuvailtuja ja kirjoitettuja. Lukijan oli hyvin helppo kuvitella olevansa paikalla mukana.

Kirjan ensimmäinen osa Bruce Springsteenin Turun konsertista oli mielestäni oikein hyvä ja mielenkiintoinen. Seuraavan osan työllistymiskurssissa mielenkiintoni hieman herpaantui ja kolmannen osan kirjoittajakurssin kohdalla jäin kaipaamaan jonkinlaista tarinan loppuhuipentumaa tai yhteenvetoa. Ehkä minulta jäi jokin koukku tekstissä huomaamatta, mutta tuntui että tarina lässähti loppua kohden. Päähenkilö eli omaa elämäänsä tapahtuma kerrallaan ja ympärillä hääräsi tyttöystävä, mutta minkäänlaisia haaveita tai suunnitelmia tulevaisuuden varalle ei tuntunut olevan. Asiat vain tapahtuivat.

Kirjan kanssa maistoin kevään kunniaksi pitkästä aikaa roseeta. Ranskalainen Brovence on väriltään hennon lohenpunaista. Sen tuoksussa on vihreää omenaa ja sitruksisuutta, sekä aavistus kesäisiä marjoja. Viinin avautuminen kestää jonkin aikaa, mutta oltuaan lasissa noin puoli tuntia, siinä alkaa maistumaan sitruunan kuori ja hento vadelmaisuus. Viini on tasapainoista, vaikkakin ehkä jonkin verran on turhaa hapokkuutta hentoon makuun verrattuna. Kirjan lisäksi viini maistui pitsan kanssa ja seuraavalla maistelukerralla miedon brie-juuston kanssa. Kumpikaan kokeilu ei ehkä ollut aivan nappisuoritus, vaan juoma on parasta sellaisenaan.

Viinin ja kirjan yhteensopivuudelle annan neljä pistettä. Molempien huippuhetket (kirjan alku ja viinin loppu) ovat hyviä ja raikkaita. Niissä on sopivasti terävyyttä, mutta kauniilla tavalla. Ne eivät kuitenkaan oikein jaksa kantaa niin, että niihin kovin nopeasti tekisi mieli uudelleen palata.

Helmet-lukuhaaste: 32. Kirjassa käydään koulua tai opiskellaan

Röyhkeys
kirjoittanut Ossi Nyman
Kustannusosakeyhtiö Teos 2017
189 sivua

Brovence
Organic Rosee 2016
Grenache, Rolle, Syrah
AOP Coteaux Varois en Provence
13,19€ (Alkosta huhtikuussa 2018)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!