keskiviikko 9. toukokuuta 2018

Maorien laulu (kirjoittanut Sarah Lark)

Maorien laulu -kirja ei lukuisista blogeissa olevista kehuista huolimatta, tuntunut kuvailujen perusteella ensin aivan omaltani. Käsitykseni mukaan se oli historiallinen, hyvin romanttinen siirtolaistarina paksujen kansien välissä. Uuden Seelannin matkan lähestyessä halusin kuitenkin lukea suomen kielellä jotakin maasta kertovaa romaania. Vaihtoehtoja ei tuntunut kovin montaa olevan, joten tämä pääsi sitä kautta lukulistalleni. Ja hyvä niin.

Kirja oli positiivinen yllätys. Se kertoo parista varakkaasta Euroopasta Uuteen Seelantiin muuttaneesta suvusta, heidän elämästään uudessa maassa 1800-luvulla ja perheiden keskinäisistä suhteista, joista osaan liittyy paljonkin romantiikkaa. Tapahtumat sijoittuvat eteläsaarelle Canterburyn ja Otagon alueille (keski- ja eteläosiin). Kirjaa lukiessa kävin siis osin autenttisissa paikoissa, mm. Greymouthin kaupungissa ja eteläisillä Alpeilla. Kirjan luku-urakka kesti pari kolme viikkoa, mutta samaan aikaan tuli kyllä luettua muutama lyhyempi kirja. Kirjan kuvailut kullankaivajista, lammasviljeilijöistä, kaivoksista ja kulttuuripiireistä olivat mielestäni varsin aidon tuntuisia. Vaikka romantiikka ehkä paikka paikoin meni omaan makuuni hieman imeläksi, niin kevensi se kuitenkin mukavasti muuten varsin rankkoja ja synkkiä ihmiskohtaloita, joita kirjassa oli.

Kirjassa kulkee kerroksittain useita ihmistarinoita ja -kohtaloita. Hahmot on tyypitelty varsin perinteisesti ja pahat saavat lopulta palkkansa. Hahmot edustavat myös mukavasti eri yhteiskuntaluokkia, sekä maahanmuuttajia että alkuperäisasukkaita. Kirjan hahmot ja tapahtumat eivät suoraan ole todellisia, mutta kirjoittajan mukaan niissä on paljon todellisista historiallisista tapahtumista otettuja osia.

Viiniksi kirjan kanssa valitsin Straight 8 Estate tilan vuoden 2015 Rieslingin. Kuten arviossani Anniina Tarasovan Venäläiset tilikirjani -teoksessa kerroin, työskentelin kyseisellä tilalla maaliskuussa. Tila tekee Rieslingeistään sekä kuivaa että hieman makeampaa versiota. Tilalla tastingeissä käyvien turistien perusteella pystyi tekemään johtopäätöksen, että makeampi oli enemmän aasialaisten makuun, kun taas kuivempi paikallisten ja eurooppalaisten. Pidin itse myös kuivemmasta versiosta enemmän.

Vuoden 2015 Rieslingissä oli aavistus voimaisuutta, sitruunaa ja eksoottista hedelmää. Se maistui mm. paikallisten cheddar-tyylisten juustojen ja keksien kanssa. Maistoin myös saman viinin vuoden 2016 ja 2017 versiota. Vuoden 2016 Riesling oli eri viinintekijän tuotos (rypäleet kuitenkin samat samasta paikasta). Tuossa viinissä oli makuuni hieman liikaa kaikkea - se oli lähes eksoottisten hedelmien pommi. Näiden kahden vertailussa totesin, että mielestäni vanhempi vuosikerta edusti enemmän vanhan maailman hillittyä tyyliä, kun taas uudempi oli ehdottomasti uuden maailman viini. Vuoden 2017 Riesling oli vielä turhan nuori ja kaipaa todennäköisesti ainakin puoli vuotta kypsytystä ennen kuin sitä kannattaa nauttia.

Sekä kirjan tarina että viini tulevat samoilta alueilta, mutta toki eroa näiden välillä on n. 150 vuotta. Molemmissa on kuitenkin brittihenkistä kartanoromantiikkaa ja toisaalta siirtomaan karheutta. Yhteensopivuudelle annan neljä pistettä ja plussan. Neljään ja puoleen pisteeseen voisin nostaa vielä sen perusteella, että molempia tuli nautittua autenttisessa ympäristössä. Suosittelen!

Helmet-lukuhaaste: 33. Selviytymistarina

Maorien laulu
Kirjoittanut Sarah Lark
Suomentanut Sanna van Leeuwen
Bazar 2017
531 sivua (luettu E-kirjana)

Straight 8 Estate
Riesling 2015
N. 15€ (ostettu tilalta)

2 kommenttia:

  1. Tämä kirja ei kuulosta aivan minunkaan tyyppiseltäni, mutta toisaalta Uusi-Seelanti kiinnostaa, joten pidän kirjan ainakin mielessä kaiken varalta :) Esimerkiksi kovin imelä romantiikka ei tosiaan innosta, mutta hyvä tietysti, että se keventää muuten raskasta kuvausta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista! Mielestäni varsinkin kirjan alkuosa oli imelän romanttista. Kirjasta saa kyllä hyvän kuvan Uuden-Seelannin kaivosten historiasta romaanin muodossa.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!