keskiviikko 30. toukokuuta 2018

Tekoäly (kirjoittanut Antti Merilehto)

Tekoäly - matkaopas johtajalle -kirjasta osui arvostelu silmiini Kauppalehdessä. Tekoälyyn en juurikaan ole perehtynyt, mutta koska aihe tuntuu jatkuvasti nousevan esiin entistä tiuhempaan tahtiin, tuntui aiheeseen tarttuminen tärkeältä. Kirjan kirjoittanut Antti Merilehto on toiminut johtajana mm. Googlella ja on täten johtamisen näkökulmasta päässyt tekoälyyn tutustumaan.

Kirjassa on paljon kuvia ja kaavioita ja n. 200 sivuisen opuksen lukeminen onnistuu helposti parissa illassa. Suurin osa käsiteltävistä asioista on sellaisia, että ne aukeavat varsin hyvin aihetta tuntemattomallekin. Kirjassa on keskitytty varsin paljon koneoppimiseen ja sen taustaan tekoälyssä.

Kirjassa, kuten useissa aihetta koskevissa artikkeleissa, maalaillaan tulevaisuudennäkymiä, joissa koneet tekevät kaiken työn ja ihmiset tekevät sitten jotakin muuta, jota ei vielä tiedetä. Työpaikkojen muuttumista ja häviämistä varmasti tulee tapahtumaan, onhan sitä tapahtunut koko ihmishistorian ajan. Maallikosta tuntuu, että varsinkin media luo tällä hetkellä uhkaavaa tulevaisuudenkuvaa, jossa koneet hallitsevat ja ihmiset tottelevat. Mikäli aivan näin radikaaliin tilanteeseen ei päädytä, niin vähintään kaikki "tavalliset" työpaikat katoavat ja vain harvoilla on tulevaisuudessa töitä. Kai parasta tässäkin, kuten kaikessa epävarmaan tulevaisuuteen liittyvässä, on suhtautua mahdollisuutena oppia uutta ja kehittää itseään.

Kirja on aikakauslehtinen koonti ja mielipide tekoalystä ja siitä, kuinka suuressa mittakaavassa sitä yritysjohtajien pitäisi ymmärtää ja hyödyntää yrityksen johtamisessa. Syvempää sanomaa tai analyysia siinä ei ole - tai ylipäätään taustaa tekoälystä. Se tosin ei ilmeisesti ole ollut tarkoituskaan.

Kirjan kanssa maistoin viime vuotiselta Kanadan matkalta ostamaani punaviiniä. Sandbanksin viinitila sijaitsee Kanadassa, Prince Edward countyssa. Alue on tullut kotimaassaan merkittäväksi viinialueeksi vasta viimeisen 10-15 vuoden aikana. Nykyisellään alueella on kymmeniä viinitiloja, joista useimmat järjestävät tastingejä. Itselleni tilalta mukaan tarttui mm. pullo Cabernet Francia. Kyseinen rypäleen kuuluu suosikkeihini, sillä se on usein enemmän kevyempää kuin hyvin tuhtia. Siinä on miedot hapot ja tanniinit. Viinissä on usein kuitenkin jonkin verran marjaisuutta ja se sopii "keskinkertaisuutensa" vuoksi monenlaisen ruoan pariksi.

Tämä Sandbanksin viini oli väriltään jopa hieman  purppuraan taitavaa. Maussa tuli ensin voimakas marjaisuus - lähinnä kirsikkaa ja vadelmaa. Viini oli helposti tunnistettavissa uuden maailman viiniksi. Viinissä oli kohtuullisesti hapokkuutta ja hyvin miedosti tanniineja. Viinissä ei ollut kovin pitkää jälkimakua, mutta se oli toimiva kokonaisuus. Maistoin viiniä ribsien sekä chilillä, valkosipulilla ja pähkinöillä kuorrutetun paahdetun myskikurpitsan kanssa. Loistava yhteensopivuus!

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan kolme pistettä. Molemmissa on uuden luomiseen liittyvää innokkuutta. Viinissä tuo innokkuus jaksaa kuitenkin kantaa paremmin kuin kirjassa. Sopivat tieteellisen kepeytensä puolesta yhteen, mutta erityisesti viinin kanssa käy kyllä moni muukin kirja.


Tekoäly
Matkaopas johtajalle
kirjoittanut Antti Merilehto
Alma Talent Helsinki 2018
193 sivua

Sandbanks
Cabernet Franc
Prince Edward County, Ontario, Kanada 2016
n. 15€ (ostettu viinitilalta kesällä 2017)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!