torstai 14. kesäkuuta 2018

Minä näen sinut (kirjoittanut Clare Mackintosh)

Minä näen sinut on Clare Mackintoshin toinen dekkari. Hänen ensimmäinen dekkarinsa Annoin sinun mennä julkaistiin vuonna 2014. Pidin tuosta dekkarista paljon ja odotukset tätä uutta kohtaan olivat täten korkealla. Ja ilokseni odotukseni myös toteutuivat. Hyvälle dekkarille tyypilliseen tapaan on  tässä sopivassa suhteessa jännitystä, ennalta arvaamattomuutta ja todellisen (tai ainakin mahdollisen) tuntuisia tapahtumia.

Kirjassa perheenäidistä tuntuu, että joku tai jotkut seuraavat häntä metrossa hänen työmatkoillaan. Kun hän huomaa paikallisen lehden seuralaispalvelu-ilmoituksessa kuvansa alkaa hän tosissaan epäillä, että jotain on todella vialla. Lehdessä on samanlaisia kuvia myös muista naisista, jotka ovat kadonneet mystisesti tai jotka on löydetty kuolleena. Hahmot ovat aidontuntuisia, mutta eivät tule liian lähelle. Pidän tästä, sillä usein jos kirjaa yritetään viedä eteenpäin vain hahmojen avulla, eikä myös tapahtumien, tulevat ne liian lähelle, ja lukija alkaa pitää joitakin niiden piirteistä helposti keinotekoisina tai keksittyinä.

Kirjassa on jännitystä, mutta se ei ole mielestäni ahdistava tai varsinaisesti pelottava. Loppuratkaisu on hyvä ja looginen. Kirjassa on mukava englantilainen tunnelma. Kuvailujen perusteella voi helposti itse kuvitella miltä paikat näyttävät ja millaisia ihmiset ovat. Tämä kirja sopii hyvin viinin lisäksi myös kesädekkariksi terassilla luettavaksi. Tarina on koukuttava, eikä sitä malta jättää kesken. Toivottavasti pääsemme lukemaan myös Mackintoshilta kolmannen kirjan tulevaisuudessa.

Viiniksi valikoitui itävaltalainen Lethin Riesling ja maan "kansallisrypäleen" Veltlinerin yhdistelmä. Viinissä on pyöreyttä ja voimaisuutta, joka on Rieslingille tyypillistä. Veltliner tuo siihen karheutta ja antaa mukavasti luonnetta. Viini maistui myös italialaistyylisen valkoisen pitsan kanssa, jonka päällä oli parmankinkkua ja parsaa.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä ja puoli pistettä. Molemmissa on samanlainen aito ja rehellinen tunnelma, joka kuvastaa hyvin tuotteensa alkuperää. Kumpikaan ei yritä enempää kuin on.

Osallistun tällä kirjablogien dekkariviikkoon 11.-17.6.2018


Minä näen sinut
Kirjoittanut Clare Mackintosh
Suomentanut Päivi Pouttu-Deliére
Gummerus 2018
278 sivua (luettu E-kirjana)

Leth Duett
Riesling & Veltliner
Niederösterreich, Itävalta 2017
11,39€ (Alkosta toukokuussa 2018)

4 kommenttia:

  1. Minäkin olen pitänyt näistä. Annoin sinun mennä oli tosin mielestäni jännittävämpi.

    Kolmas Clare Mackintosh -suomennos Anna minun olla ilmestyy syyskuussa 2018.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää! Siihen ei onneksi ole enää pitkä aika ☺. Samaa mieltä olen, että ensimmäinen oli jännittävämpi ja tapahtumapaikat olivat kiehtovammat. Tässä sen sijaan hahmot olivat jotenkin tavallisempia ja realistisempia.

      Poista
  2. Mackintoshin dekkareihin tutustuin vasta tänä vuonna, ja hyvin ne ovat minusta toimineet. Ihan jo toivon, että kirjailijalta saadaan pian uutta luettavaa.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!