sunnuntai 17. kesäkuuta 2018

Neiti Lemon erehtyy (kirjoittanut Agatha Christie)

Klassikko-dekkaristi Agatha Christien romaaniin on hyvä lopettaa dekkarien täyteinen viikko. Hercule Poirot, tuo pieni, viiksekäs ja omalaatuinen belgialainen yksityisetsivä selvittää eräässä asuntolassa tapahtuvia pieniä rikoksia ja lopulta murhia. "Neiti Lemon erehtyy" on Christietä parhaillaan. Siinä näkyvät brittiläiset luokkaerot, ihmisten taustojen vaikutus heidän menestysmismahdollisuuksiinsa ja eri maista tulevien ihmisten kohtelu 1900-luvun alkupuolen Englannissa. Näiden perusteluiden kautta kirjaa voi itse asiassa pitää varsin yhteiskunnallisena. Dekkareista on siis moneksi!

Hercule Poirot huomaa, että hänen sihteerinsä neiti Lemon tekee normaalia enemmän kirjoitusvirheitä. Selviää, että neiti Lemon on huolissaan siskostaan, joka asustaa pienessä asuntolassa, jossa tapahtuu pieniä, kummallisia rikoksia ja väärinkäytöksiä. Hercule Poirot rupeaa selvittämään tapahtumia ja pienet harmaan solut tekevät jälleen tehtävänsä ja rikokset sekä murhat selviävät. Ja lopulta neiti Lemon pääsee jatkamaan huolellisemmin arkistointijärjestelmänsä kehittämistä ja Poirotin sanelemien kirjeiden kirjoittamista.

Kirjan tapahtumat ovat vakavia ja paikoi varsin raakojakin. Hercule Poirotin loistava persoona ja käytännöllinen lähestymistapa asioihin keventää kuitenkin huomattavasti tunnelmaa ja keventää  tapahtumia. Olen joitakin Christien kirjoja lukenut, mutta enemmän tarinoita on tullut seurattua loistavien Hercule Poirot'sta tehtyjen televisiosarjojen kautta. Englantilainen tunnelma ja ihanat art deco -sisustukset sekä henkilöhahmot ovat sellaisia, joita on aina ilo seurata. Kertomuksissa minua häiritsee hieman se, että henkilöhahmoja on paljon ja menen aina hieman sekaisin mm. heidän keskinäisistä suhteistaan.

Kirjan kanssa maistoin ranskalaista, Alsacen alueelta tulevaa Pinot Noiria. Viini on  väriltään tiilenpunaista mutta syvän täyteläistä. Viinin tuoksussa on marjaa, pääasiassa puolukkaa. Viini on klassisen keskitäyteläistä ja tyylikästä Pinot Noiria.  Viini maistui kirjan lisäksi suositusta Jollaksen pizzeriasta haetun kasvispizzan kanssa.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan kolme pistettä. Molemmissa on keveyttä ja aitoutta. Viini on kuitenkin vahvempi ja kantaa mielessä pidemmälle kuin kirja.

Osallistun tällä kirjablogien dekkariviikkoon 11.-17.6.2018

Neiti Lemon erehtyy
kirjoittanut Agatha Christie
kääntänyt Eila Pennanen
Werner Söderström Osakeyhtiö 2015
162 sivua (luettu E-kirjana)

Jean Biecher & fils
Pinot Noir Reserve Organic  2016
Alsace, Ranska
13,90€ (Alkosta kesäkuussa 2018)

3 kommenttia:

  1. Agatha Christieta on mukava silloin tällöin lukea. Jotkut kirjat ne vaan kestävät aikaa. Kiitos viinivinkistä. - Ihanaa juhannusta sinulle!

    VastaaPoista
  2. Chriestien dekkarit ovat täydellistä luettavaa vaikka näin hieman sateisena juhannuksena ☺. Hyvää juhannusta myös!

    VastaaPoista
  3. Itsekin olen suuri Christie fani. Erityisesti yksityisetsivä Hercule Poirotin seikkailuita seuraavat teokset ovat hänen parhaimmistoaan. Kiitos viinivinkistä kirjan kylkeen!

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!