Toimittaja, bloggaaja, kirjailija Julia Thúrenin teos "Kaikki rahasta" on selkeää ja ymmärrettävää luettavaa. Kirjan keskiössä on raha. Miten rahan kanssa pärjää ja miten mahdollisuuksien mukaan sitä kannattaisi sijoittaa. Kirjan kohderyhmänä ovat mielestäni nuoret ja nuoret aikuiset, joilta ei kovin paljon tietoa ja taitoa rahan kanssa elämisestä vielä löydy. Kaikki rahasta on käytännönläheinen perusteos, nimensä mukaisesti rahasta.
Hyvin pienimuotoisesti osakkeisiin sijoittavalle ja omistusasunnossa asuvalle henkilölle, kirjassa ei mielestäni ollut mitään merkittävää uutta annettavaa. Oli kuitenkin mukava huomata, että pääasiat omassa talousajattelussa ovat kunnossa. Tai ainakin samansuuntaiset kuin kirjan kirjoittajalla. Raha on mielestäni lähtökohtaisesti hieman tylsä aihe, eikä sen liika pohtiminen ainakaan itseäni kiinnosta. Jonkin verran sitä toki on päivittäin mietittävä, jotta arki rullaa. Se myös mahdollistaa mukavammista asioista haaveilemisen ja pikku hiljaa näiden haaveiden toteuttamisen.
Kirjassa kritisoitiin nykyajan "mulle kaikki heti" - kulttuuria. Eli sitä, että vaikkapa uusi kallis takki, auto, sohva tai lomamatka on saatava heti, eikä niihin etukäteen rahan säästämiseksi olla valmiita näkemään vaivaa. Raha itsessään tuntuu olevan kulttuurissamme jonkinlainen tabu, josta ei puhuta. Sen sijaan sen tuottamat asiat ovat jatkuvan julkisen tarkkailun ja arvostelun kohteena. Rahasta ja palkoista puhuminen pitäisi saada paljon arkipäiväisemmäksi kuin mitä se nykyisin on. En tarkoita, että rahasta pitäisi kerskailla tai sitä pitäisi nostaa jatkuvasti esille, mutta omista raha-asioista kertominen, vaikkapa palkan suuruus, tuntuu olevan hyvin vaikeaa ja jopa kiusallista. Haluan uskoa, että rahasta puhumisen arkipäiväistyminen lisäisi myös kaikenlaista tasa-arvoa yhteiskunnassamme.
Kirjassa on paljon havainnollistavia esimerkkejä ja sen teoria aiheesta on mielestäni oikeaa ja selkeää sekä maalaisjärjen mukaista. Kirjassa ei syytetä ketään ja useassa kohdassa toistetaan, että rahavaikeuksista on mahdollista päästä eroon. Vaikeuksien selvittämiseen tarvitaan muiden apua ja tukea ja siksi ongelmista on puhuttava avoimesti.
Kirjaa lukiessa olin reissussa Ranskassa, Saksan rajan läheisyydessä Alsacessa. Siellä tuli luonnollisesti maisteltua alueen viinejä. Cave de Turckheim -viinitila sijaitsee aivan alueen ytimessä, Colmarin kaupungin länsipuolella. Riesling on yksi alueen tärkeimmistä rypäleistä. Tämä viini on väriltään oljenkellertävää. Tuoksussa on voimaisuutta, omenan hapokkuutta, hieman petroolia ja vielä aavistus hunajaista makeutta. Maussa rypäleelle tuttu makeus nousee esille. Makeutta tasapainottaa omenan hapokkuus. Suutuntumassa on paksuhkoa öljymäisyyttä. Kirjan lisäksi viini maistui Alsaceelle tyypillisen kanaa Rieslingissä -padan ja saksalaisten spätzeleiden kanssa.
Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan kolme pistettä. Viinissä on enemmän tasoja ja monivivahteisuutta kuin kirjassa ja se vaatii avautuakseen hieman aikaa. Kirja sen sijaan on selkeä ja helposti nautittava.
Kaikki rahasta
kirjoittanut Julia Thurén
Gummerus Kustannus 2018
189 sivua (luettu E-kirjana)
Cave de Turckheim
Riesling 2016
Alsace, Ranska
n. 8€ (ostettu paikallisesta supermarketista)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentista!