lauantai 20. lokakuuta 2018

Rakkaudesta aseisiin (kirjoittanut Jennifer Clement)

Yhdysvalloissa syntynyt kirjailija, toimittaja, runoilija ja kansainvälisen sananvapausjärjestö PEN:in puheenjohtaja Jennifer Clement saapuu Helsingin Kirjamessuille kertomaan uudesta kirjastaan Rakkaudesta aseisiin. Kirjailija asuu nykyisin Meksikossa, maan pääkaupungissa Mexico Cityssä ja kirjassa onkin paljon etelävaltioille tyypillisiä espanjalaisvivahteita. Teos on vaikuttava, koskettava ja yhteiskunnallinen.

Se kertoo nuoren Pearlin elämästä, joka on vauvasta saakka asunut äitinsä Margotin kanssa Floridassa talovaunualueella Mercury Topaz -autossa. Pearlin äiti on kotoisin varakkaasta perheestä, jossa perheenjäsenistä ei kuitenkaan välitetty. Synnytettyään salaa Pearlin, Margot pakenee vauvansa, muutamien tavaroiden ja lahjaksi saamansa auton kanssa. Kuukaudet muuttuvat vuosiksi, kun äiti ja tytär asuvat alligaattorien asuttaman joen varrella. Heidän elämänsä tuntuvat valuvan eteenpäin ilman surempia suunnitelmia tai huolia huomisesta. Äidin jouduttua ampumavälikohtauksen uhriksi, Pearlin elämä muuttuu.

Kirjassa käytetään, piilotellaan, esitellään ja salakuljetetaan aseita. Tarinassa aseet eivät sinänsä ole kummallinen asia, vaan arkipäiväinen esine, johon jokaisella on oikeus. Tämä vaikuttaa hyvin totuudenmukaiselta kuvaukselta yhdysvaltalaisesta elämänmenosta. Kirjan tapahtumat ovat rankkoja, mutta ne on kuvailtu toteavasti ja kirjan kohdat ovat mielestäni hyvin totuudenmukaista. Kirja etenee sukkelasti eteenpäin ja sen lukee parissa päivässä. Päähenkilö Pearlin elämä ei ole helppoa, mutta hän ei tunnu turhaan kavahtavan asioita, vaan ottaa ne sellaisina kuin eteen tulevat. Me länsimaalaisen hyvinvoinnin ja yltäkylläisyyden keskellä elävät, välillä tuon unohdamme, ja hermostumme aivan turhista ja mitättömistä asioista. Mielenkiintoista päästä kuulemaan Jennifer Clementin haastattelua Messukeskukseen.

Kirjan kanssa pariksi valikoitui portugalilainen marjaisen pehmeä punaviini What Else. Yhtenä syynä valintaan oli sen nimi, joka tuntui iskevän hyvin yhteen kirjan tarinan kanssa. Viinin värissä on purppuraan viittaavaa punaisuutta. Tuoksussa on luumua, kirsikkaa ja muita makeahkoja marjoja. Maussa on hapokkuutta, joka tasapainottaa marjaista pehmeyttä. Viinissä on tanniinia, mutta se ei vaadi parikseen pihviä tai muuta vahvaa ruokaa. Itse maistoin sitä perinteisen perjantaipizzan kanssa.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan kolme pistettä. Molemmat ovat omalla tavallaan hyviä, mutta kirjassa on huomattavasti enemmän asiaa ja sisältöä. Sen tarina jaksaa varmasti kantaa paljon kauemmin kuin viinin maku muistoissa.

Jennifer Clement esiintyy kolmessa eri tapahtumassa Helsingin Kirjamessuilla 25.-28.10.2018
- perjantaina 26.10 15-15.30 Senaatintori: HS Tähtihetki: Jennifer Clement Rakkaudesta aseisiin
- perjantaina 26.10 18.30-19.30  Senaatintori: Vaikene tai lätty lätisee
- sunnuntaina 28.10 11.00-11.30 Senaatintori: Rakkaudesta aseisiin

 Helmet-lukuhaaste 2018: 47. Kirja kerrotaan lapsen näkökulmasta

Rakkaudesta aseisiin
kirjoittanut Jennifer Clement
suomentanut Terhi Kuusisto
alkuperäinen nimi Gun Love
Like 2018
126 sivua (luettu E-kirjana)

What Else 2014
Touriga Nacional, Castelão, Syrah, Cabernet Sauvignon
Vinho Regional Lisboa, Portugali
9,98€ (Alkosta syyskuussa 2018)

2 kommenttia:

  1. What Elseä pitää maistaa joku kerta, näköjään ihan uutuus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Portugalilaisilla viineillä tuntuu olevan hyvä hinta-laatusuhde. Ja ovat usein marjaisen pehmeitä eli loistavia syysviinejä 😁

      Poista

Kiitos kommentista!