sunnuntai 21. lokakuuta 2018

Lampaan vaatteissa (kirjoittanut Simo Hiltunen)

Lampaan vaatteissa on rikostoimittaja Simo Hiltusen esikoisromaani. Kirja on huolellisesti ja koukuttavasti kirjoitettu. Oikea ilo dekkarin lukijalle! Tapahtumien keskiössä ovat perhesurmat, joihin myös niistä uutisoiva rikostoimittaja Lauri Kallio kytkeytyy. Kirjassa on useampi taso, mutta kaltaiseni huolimattoman lukijan iloksi, tasolta toiselle liikkuvan tarinan seuraaminen on helppoa.

Päähenkilö Lauri Kallio on mielenkiintoinen hahmo. Hänessä on paljon piirteitä jäyhästä suomalaisesta miehestä. Hän on joutunut tekemään elämässään haastavia valintoja ja joutuu kantamaan näiden seurauksia läpi elämänsä. Stereotyyppisen suomalaisen miehen mallin mukaan hän ei kuitenkaan ole mielestäni katkeroitunut. Tämän ansiosta lukijana minulle ei tule tunnetta, että minun pitäisi sääliä päähenkilöä.

Vaikka kirjan tapahtumat ja aihe ovat vakavia ja jopa ahdistavia, on kirjassa mukana paljon mustaa huumoria, joka estää tekemästä kirjan tunnelmasta liian painostavaa. Aidon oloiset tapahtumat ja juoni tuntuvat jäävän hieman hahmojen välisten ihmissuhteiden jalkoihin. Ja se on dekkarissa mielestäni ihan mukavaa vaihtelua.

Kirjan kanssa maistoin Ranskan Alsacesta tuomaani Dopff-nimisen valmistajan Rieslingiä. Dopff on valmistanut viinejä jo 1500-luvulta saakka ja nykyisin se tekee niitä yhteistyössä useiden muiden viininvalmistajien kanssa. Joitakin Dopffin viinejä on saatavilla myös Alkon valikoimista. Dopff Riesling Tradition vuosimallia 2017 on väriltään varsin vaalean kellertävää. Sen tuoksussa on omenaisuutta ja hieman petroolia. Viinin tuoksusta ja mausta löytyy myös kukkaisuutta ja eksoottista hedelmää. Ranskalaiseksi Reislingiksi siinä tuntuu olevan paljon kaikkea. Viinin hedelmäisyyttä tasapainottavat sopivat hapot. Viini on helppoa nautittavaa, joka on parhaimmillaan muutaman minuutin päästä siitä kun se on reilun kymmenen asteisena päätynyt lasiin. Maistoin viiniä perinteisen alsacelaisen annoksen, kanaa rieslingissä ja orzo-pastan kanssa. Saksalaiset spätzlet sopivat myös loistavasti orzo-pastan tilalle, jos niitä suomalaisista kaupoista löytää.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä. Molemmissa on tasapainoisuutta ja raikkautta. Ne ovat omia vahvoja itsejänsä, eivätkä välttämättä tarvitse muuta, jotta niiden nauttimisesta saa kaiken haluamansa irti.

Simo Hiltunen esiintyy Helsingin Kirjamessuilla 2018. Hän on siellä esittelemässä uutta kirjaansa Ihmisen kuoressa, josta on tulossa myöhemmin arvostelu myös tässä blogissa. Messuilla hän esiintyy lauantaina 27.10 kello 19.00-19.30 Punavuori-lavalla.

Lampaan vaatteissa
kirjoittanut Simo Hiltunen
Werner Söderström Osakeyhtiö 2015
417 sivua

Dopff
Riesling Tradition 2017
Alsace, Appellation Alsace Controlee, Ranska
n. 8€ (paikallisesta supermarketista)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!