keskiviikko 10. lokakuuta 2018

Kadotus (kirjoittanut Leena Krohn)

Leena Krohnin tuotanto on laaja ja vuodesta 1970 lähtien hän on julkaissut yhteensä 34 teosta. Hänet on palkittu mm. Finlandia-palkinnolla, kirjoja on laajalti kehuttu yhteiskunnallisiksi ja monipuolisiksiksi, ja onpa hänen Pelikaanimies-kirjansa pohjalta tehty elokuvakin. Siksi onkin hieman erikoista, etten ole aiemmin hänen teoksiinsa tarttunut. Parempi kuitenkin myöhään kuin ei milloinkaan. Tänä vuonna (2018) ilmestynyttä Kadotusta voisin kuvailla karnevaali-teokseksi.

Se kertoo löytötavaratoimistossa työskentelevästä henkilöstä, joka vastaanottaa, luovuttaa ja arkistoi sinne tuotavia tavaroita. Itse hän kutsuu työpaikkaansa Kadotukseksi. Kaikilla löytötavaratoimistoon tuotavilla tavaroilla on oma tarinansa. Suurin osa kirjassa Kadotukseen tuotavista tavaroista on hävinnyt taiteidenyötä muistuttavassa tapahtumassa.

Kirjan luvut on jaoteltu siten, että ne yksistään muodostavat pieniä kokonaisuuksia ja kirjaa voi mielestäni lukea kuin novelliteosta. Loppuun jäin kaipaamaan hieman jonkilaista kokoavaa lukua. Vaikka kirjassa on vakavuutta, karnevaalimainen tapahtuma tuo siihen riemua. Tämä johtuu varmasti osin myös tarinassa kuvailluista, osin varsin erikoisistakin kadotetuista tavaroista.

Teksti on kaunista ja kuvailevaa. Tarinat ovat tasapainoisia ja niissä käytetty kieli tuntuu tarkkaan mietityltä. Tarinat ovat täyteläisiä, mutta turhaa selittämistä niistä ei missään nimessä löydä. Tarinoissa on sanomaa, mutta ne eivät ole liian raskaita. Hieman kuin lukisi nautiskellen ihanaa viiniä!

Kirjan kaveriksi valitisin Wolfbergerin valkoviinin. Wolfbergerin viinejä olen jo parin kirjan kanssa maistellut ja lisää maistiaisia on tulossa tulevissa arvioissa. Kävinhän loppukesästä vierailemassa heidän tilallaan Alsacessa. Wolfbergerin viinit ovat kokemukseni mukaan aina tasalaatuisia. Suuria huippuja en ole heiltä ainakaan vielä maistanut, mutta toisaalta pohjanoteerauksetkin puuttuvat. Alsaceen keskeisimpien rypäleiden, Rieslingin ja Pinot Grisin, sekoite on tasapainoisen hapokasta ja sitruksisuuuden ja omenan sekoite muodostaa tyylikkään kokonaisuuden. Viini on hieman voimaista ja toisaalta siitä löytyy Pinot Grisille tyypillistä terävyyttä. Viinin tuoksussa on runsaasti hedelmäisyyttä. Viini on mukavan kevyttä juotavaksi joko sellaisenaan tai vaikkapa ruokaisan salaatin kanssa.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä ja puoli pistettä. Molemmissa on nuorekkuutta, mutta toisaalta niistä havaitsee, että tekijät osaavat asiansa. Lukijan ja maistelijan ei tarvitse kuin nauttia.

Helmet-lukuhaaste 2018: 13. Kirjassa on vain yksi tai kaksi hahmoa

Kadotus
kirjoittanut Leena Krohn
Teos Kustannus 2018
86 sivua (luettu E-kirjana)

Wolfberger
W2 2016
Riesling, Pinot Gris
Alsace, Ranska
7,98€ /0,375l (Alkosta kesäkuussa 2018)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!