sunnuntai 14. lokakuuta 2018

First in Line (kirjoittanut Kate Andersen Brower)

 Kate Andersen Browerin "First in Line" kirja kertoo Yhdysvaltojen varapresidenteistä. Siinä käsitellään varsin avoimeisesti ja useiden erilaisten tapausten osalta presidenttien ja varapresidenttien keskinäisiä valta- ja henkilösuhteita. Varapresidenttien toimenkuva ja rooli on suomalaisille hieman vieras,  sillä meiltä ei aivan vastaavaa tointa löydy.

Varapresidentin rooli vaihtelee paljon riippuen siitä millainen hänen suhteensa on presidentin kanssa. Parhaimmillaan varapresidentti voi toimia presidentin neuvonantajana ja tukena. Varapresidentin on pysyttävä myös jatkuvasti asioiden tasolla, sillä hänestä saattaa hetkenä minä hyvänä tulla maansa johtaja. Näin on Yhdysvaltojen historiassa käynyt useita kertoja.

Presidentin ja varapresidentin keskinäiset suhteet ovat Kate Andersen Browerin tekemän kirjan mukana vaihdelleet paljon. Välillä presidentti ja hänen varapresidenttinsä ovat olleet parhaita ystävyksiä, joiden perheet ovat läheisissä väleissä keskenään. Vastakohtana on myös pelkästään asiasuhteena roolinsa hoitavia, kuten kirjan mukaan Trump ja Pence.

Kirja antaa sekä mielenkiintoista tietoa Yhdysvaltain korkeimman poliittisen johdon valtasuhteista ja niihin vaikuttavista henkilökemioista. Se on myös hyvä historian kertaus maan viimeaikaisista presidenteistä. Mielestäni kirja tuntui kohtalaisen puolueettomalta teokselta, eikä siinä ollut turhaa kiihkoilua suuntaan tai toiseen.

Kirjan kuuntelun aikana aloin pohtia myös naisten roolia Yhdysvaltain politiikassa. Kaikki varmasti hyvin tiedämme, että maassa ei ole ollut vielä ainuttakaan naispresidenttiä ja kaikki presidenttien puolisot ovat olleet naispuolisia. Kirjan myötä ajatus siitä, että maan mahtavimpana pidetyn valtion presidenteistä - tai varapresidenteistä, ei yksikään ole ollut nainen, nousi jälleen tietoisuuteeni. Maailma muuttuu onneksi jatkuvasti tasa-arvoisemmaksi, mutta edelleen naisten rooli, ainakin päättävissä asemissa, tuntuu olla miehensä rinnalla seisominen ja tämän tukeminen. Tämä on karua ja väärin. Maailmaa, eikä valitettavasti edes Suomea, voida tämän perusteella pitää kovin tasa-arvoisena.

Kirjan kanssa maistoin ranskalaista alkuviiniä. Hegarty Chamans Les Nonnes oli mielenkiintoinen valkoviini. Sen tuoksussa oli paljon trooppista hedelmää ja sitruksisuutta. Maussa myös tammi nousi esille vahvasti. Tammiset valkoviinit ovat olleet itselleni aina hieman haasteellisia. Tammi tuo viiniin toisaalta ryhdikyyttä, mutta usein sen läsnäolo hallitsee makumaailmaa liikaa. Tässä viinissä tammea ei mielestäni enää jälkimaussa huomannut. Viini sopisi varmasti oikein hyvin esimerkiksi savustetun lohen kanssa. Vaikka kyseessä oli alkuviini, oli viini varsin kirkasta ja muutenkaan siitä en suoranaisia alkuviinin piirteitä havainnut.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä. Molemmat edustavat vahvasti omaa itseänsä ja onnistuvat siinä hyvin. Niissä on oikeanlaista asennetta, mutta ne eivät saarnaa minkään puolesta. Ne ovat vahvoja omina itsenänsä, eikä kummankaan jälkimaku ole kovin pitkä.

First in Line
kirjoittanut Kate Andersen Brower
HarperCollins US 2018
10h, 57min (kuunneltu äänikirjana)

Hegarty Chamans Les Nonnes
Grenace Blanc, Roussanne, Clairette
Languedoc-Roussillion, Ranska 2015
20,31€ (Alkosta syyskuussa 2018)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!