torstai 22. marraskuuta 2018

Ultra Bra (kirjoittanut Mervi Vuorela ja Ville Similä)

"Ultra Bra - sokeana hetkenä" on hieman erilainen bändikirja. Hieman samoin kuin bändi, josta se kertoo. Olen aina pitänyt Ultra Bran musiikista, mutta heidän menestysvuosinaan 1990-luvulla olen ollut hieman nuori keikoilla kävijä. Viime vuonna pääsin heitä onnekseni Hartwall Areenalle kuuntelemaan ja olihan hieno musiikillinen ilta!

Kirjan ilmestyessä olin hieman vastahakoinen siihen tarttumaan, sillä jotenkin tuntui, että kirjan lukemisen jälkeen bändin yllä itselleni ollut magia varmasti hälvenisi. Kun tietokirja Finlandia-ehdokkaat julkistettiin mieleni tältä osin muuttui ja onneksi niin.

Kirjan kappaleita ja alaotsikoita on jaoteltu osin yhtyeen kappaleiden mukaan. Sinä lähdit pois, Tyttöjen välisestä ystävyydestä ja Kun vaihtuu vuosituhat ovat sellaisia hittejä, jotka alkavat soida heti mielessä, kun uusi luku alkaa. Tarina etenee kronologisesti ja tuntuu rehelliseltä. Tietysti aika saattaa vaikuttaa muistoihin ja fiiliksiin, mutta bändin jäsenet vaikuttavat aidoilta ja käsittelevät bändi-aikaa ilman turhaa dramatiikkaa.

Kirja on paitsi kertomus bändin jäsenistä, se on myös loistava ajankuva aina sen jäsenten lapsuudesta ja nuoruudesta 80- ja 90-luvuilta lähtien. Se paljastaa paljon uusia piirteitä yhtyeen jäsenistä ja toisaalta antaa hyvää kuvaa ajasta, jolloin ulkoiset seikat ja trendien mukana pysyminen, eivät ehkä olleet aivan niin tärkeitä kuin hieman myöhemmin. Toisaalta nuo ovat myös seikkoja, joiden perusteella yhtye on muista erottunut ja luonut menestystään.

Kirjan kanssa maistoin saksalaista Pinot Noir -viiniä. Jo viinin tuoksussa kirsikkaisuus ja puolukkaisuus tuntuivat varsin voimakkaina. Maussa puolukka nousi eniten esille, mutta kirsikka pehmensi taustalla mukavasti kirpsakkaa marjaa. Viinin maussa myös metsäisyys on vahvasti läsnä. Hapokkuutta on, mutta tanniineja ei juurikaan. Viini maistui kirjan lisäksi perinteisen salami-pesto perjantaipizzan kanssa.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä ja plussan. Molemmissa on sopivasti syvyyttä ja niiden nauttimisesta tulee hyvälle tuulelle. Aika onnistunut kombo!

Ultra Bra - Sokeana hetkenä
kirjoittanut Mervi Vuorela ja Ville Similä
Werner Söderström Osakeyhtiö 2018
190 sivua (luettu E-kirjana)

J.W Huesgen
Pinot Noir 2016
Pfalz, Saksa
10,49€ (Alkosta lokakuussa 2018)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!