maanantai 26. marraskuuta 2018

Minun tarinani (kirjoittanut Michelle Obama)

Pitkään odotettu Michelle Obaman elämäkerta ilmestyi vajaan parin vuoden päästä siitä, kun valta Valkoisessa talossa vaihtui Obamilta Trumpeille. Viime vuodet maan politiikassa, niitä ulkoapäin seuraavalle, ovat olleet vähintään mielenkiintoisia. Michelle Obaman kirjassa lukija pääsee muistelemaan hieman tasaisemmaksi miellettyä aikaa.

Kirjan alkuosa keskittyy pitkälti Michellen lapsuuteen ja perheeseen. Hän on kotoisin hyvin tavallisesta chicagolaisesta kodista. Tummaihoisten syrjintä on hänelle aina ollut osa arkipäivää. Kirjassa hän useasti toteaa, että on ihonvärinsä vuoksi joutunut tekemään tuplasti töitä osoittaakseen taitonsa. Perhe on aina ollut kaiken tekemisen keskiössä hänen elämässään. Arvo, jota miespoliitikkojen kirjoissa ei samalla tavalla painoteta. Merkitys lienee heillekin yhtä suuri, mutta ehkä sitä pidetään tietyssä mielessä itsestäänselvyytenä tai aiheesta ei kehdata puhua.

Michelle paljastaa paljon lapsuudestaan ja nuoruudestaan. Ensirakkaudet, pilvenpoltot ja aikuistumisen vaiheet tulevat lukijalle tutuksi. Elämä vaalikampanjoiden keskellä ja Valkoisessa talossa jäävät sen sijaan mielestäni perinteisen kulissin taakse. Valkoisen talon ajalta hän lähinnä keskittyy kertomaan lastensa Sashan ja Malian tarkoin säädellystä elämästä ja kehityksestä. Barack Obama on joutunut työnsä vuoksi olemaan paljon poissa perheensä luota ja tämä on luonnollisesti asettanut Michellelle entistä suuremmat paineet vanhemmuudesta.

Kirjasta huokuu inhimillisyys ja jalat maassa asenne. Se antaa kohteestaan samanlaisen kuvan, kuin hänestä julkisuuden kautta on muutenkin muodostunut. Ehkä siis paikkansa pitävä tai ainakin hyvin suunniteltu ja rakennettu. Kirja on hyvä, vaikkakin subjektiivinen teos presidentti Obaman kauden taustalta. Samalla se on myös tummaihoisen naisen kasvutarina Yhdysvalloissa. Eli kirjasta löydettävissä lähes jokaiselle jotakin.

Kirjan kanssa maistoin Ranskan Bordeauxsta tulevaa hyvin klassista Cabernet Sauvignonin, Merlotin ja Cabernet Francin sekoitetta. Viini oli väriltään purppuran tummaa ja tiivistä. Tuoksussa oli pehmeyttä ja kypsiä marjoja - luumua, kirsikkaa ja aavistus hapokasta puolukkaa. Maussa samat marjat jatkoivat tasapainossa tuoksun enteilevää etenemistä. Viinssä oli pehmeitä tanniineja. Hyvin tasapainoinen pihviviini, joka ei kuitenkaan ollut liian raskas. Viini maistui kirjan lisäksi sisäfileepihvin, bearneise-kastikkeen, itse tehtyjen maalaissipsien ja vihreän salaatin kanssa. Oikea klassikko!

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä ja plussan. Molemmat ovat tasapainoisia ja kestävät aikaa. Viinissä hieman enemmän särmää kuin kirjassa.

Michelle Obama
Minun tarinani
kirjoittanut Michelle Obama
Otava 2018
392 sivua (luettu E-kirjana)

Château Fontesteau
Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc
Bordeaux, Ranska 2012
18,40€ (Alkosta marraskuussa 2018)

2 kommenttia:

  1. Mikä idea yhdistää kirja ja viinit!<3 Meikäläisella se on suklaa ja kirjat tai brie&rypäleet kera kirjan.

    Michelle Obaman Minun tarinani oli hyvin rehellisen oloinen, osin jopa hauska, osin tuskien tie. Sekin tapaus siellä Princentonissa, kun se valkoisen Cathyn äiti...

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista! Kirjat ja viinit ovat molemmat ajatuksia herättäviä ja yleensä nautinnollista

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!