perjantai 1. helmikuuta 2019

Neiti U muistelee niin sanottua ihmissuhdehistoriaansa (kirjoittanut Eeva Turunen)

 Eeva Turusen esikoisteos "Neiti U muistelee niin sanottua ihmissuhdehistoriaansa" voitti Helsingin Sanomien parhaan esikoisteoksen palkinnon vuonna 2018. Kirja on kokoelma muutamasta, tyyliltään vaihtelevasta, novellista. Kirjoitukset ovat mielestäni varsin kokeellisia. Osa on mieleeni enemmän kuin toiset. Kirjalle nimensä antanut novelli lienee eniten mieleeni.

Teosta oli kehuttu paljon, sekä kirja-arvosteluissa että blogeissa, joten suurin odotuksin siihen tartuin. Jotenkin tämä ei kuitenkaan ollut itseäni varten. Suurimpaan osaan tarinoista oli vaikea päästä sisään ja ne olivat kirjoitusasultaan hieman haasteellisia. Kielioppipoliisille ei sovi, kun isot alkukirjaimet, pisteet ja pilkut puuttuvat kokonaan. Kirja on varsin ohut ja tarinat siinä mielessä keveitä, että aikaa niiden lukemiseen ei paljoa kulunut. Haastellisinta olivat minulle kirjan henkilöt, joihin en pystynyt samaistumaan. Heidän luonteensa ja piirteensä olivat kyllä aitoja, mutta hyvin kaukana omasta ajattelustani. Tätä lisäsi vielä henkilökuvausten niukkuus.  Hatunnosto kuitenkin ehdottomasti esikoiskirjailijalle kokeilevuudesta, joka olisi saattanut mennä aivan metsään ja sitä ei näissä novelleissa missään nimessä  tapahtunut.

Australian South Eastern -alueelta peräisin oleva Lindeman's Cawarra on hinta-laatusuhteeltaan hyvää perusviiniä, joka sopii hyvin arkisten ruokien pariksi. Shiraz ja Cabernet sekoite on tummanpunaista ja vahvan väristä. Maussa esiin nousee ennen kaikkea marjaisuus ja australialainen metsäisyys - siis mieto eukalyptus. Viinissä on pehmeää hapokkuutta ja hyvin pyöreän pehmeät tanniinit. Alkumaussa hapankirsikkaisuus ja tuoretta luumuisuutta. Loppumaussa puolukka nousee hyvin vahvasti esille ja hallitsee jälkimakua pitkään. Viini maistui kirjan lisäksi vuohenjuusto-lasagnen kanssa.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan kolme pistettä. Viini on hyvin helppo tapaus, joka sopii hyvin pelkistetyn ruoan kanssa nautittavaksi tai vain sellaisenaan lasilliseksi työpäivän jälkeen nautittavaksi. Kirja sen sijaan näennäisestä helppoudestaan huolimatta vaatii lukijalta enemmän panostusta ja keskittymistä.

Helmet-lukuhaaste 2019: 5. Kirja on ollut ehdolla kotimaisen kirjallisuuspalkinnon saajaksi

Neiti U muistelee niin sanottua ihmissuhdehistoriaansa
kirjoittanut Eeva Turunen
Siltala 2018
116 sivua

Lindeman's Cawarra
Shiraz, Cabernet Sauvignon
South Eastern Australia
n. 7€ (ostettu Alkosta kesäkuussa 2018)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!