maanantai 8. huhtikuuta 2019

Hanna (kirjoittanut Minna Canth)

Vuonna 1886 ensimmäisen kerran julkaistu novelli Hanna on yksi Minna Canthin tunnetuimmista teoksista. Se on nuoren naisen kasvutarina 1800-luvun lopun Suomessa. Aikalaisteoksekseen tarina avaa nuoren ajatuksia ja pohdintoja hyvin avoimesti. Kun normaaliin kehitykseen liittyvistä asioista ei nuori saa käytännössä mistään tietoa, aiheuttaa moni nykyaikana itsestäänselvyytenä oleva asia, paljon kummaksuntaa ja hiljaista pohdintaa.

Tarinassa Hanna viettää aikaa ystäviensä kanssa ja käy heidän kanssaan mm. tanssiaisissa. Tanssiaisissa hän tapaa mielenkiintoisia sulhasehdokkaita, joista hän löytää myös itselleen tulevan puolisonsa. Hanna on henkilönä paitsi herkkä ja aavistuksen naivi, myös pohdiskeleva ja asioita kyseenalaistava. 150 vuoden takainen Suomi näyttäytyy nuorelle hyvin erilailla kuin nykyään, mutta loppuen lopuksi ihmiset eivät kuitenkaan ole kovin paljon muuttuneet. Perusarvot ja haaveet ovat onneksi pysyvämpiä ja pitkäjänteisempiä, kuin mitä nykyinen some-aikakausi välillä antaa pinnallisuudellaan ymmärtää.

Kehitystarinan lisäksi kirja on myös mielenkiintoinen tarina tuon ajan Suomesta ja ympäristöstä, jossa nuoret ovat eläneet. Elämänkulkuun on kuulunut oletuksenomaisesti, että nuoret heti ikänsä puolesta aikuistuttuaan etsivät nopeasti itselleen puolison ja avioituvat. Yksityisyyttä puolison etsinnälle ei käytännössä ole. Tämä saattaa johtaa virhearviointeihin, mutta toisaalta ehkä jonkinlainen ääretön valinnanvapauden puute myös yksinkertaistaa asioita? Ihminen, kun harvoin on täysin tyytyväinen olemassa olevaan tilaansa, ja haluaa jatkuvasti enemmän ja enemmän.

Kirjan pariksi valikoitui hyvin kehittynyt Ranskan Alsacesta tuleva Riesling. Vuodelta 2014 olevassa valkoviinissä oli jo tuoksusta lähtien paljon eksoottista hedelmäisyyttä - ananasta, persikkaa sekä omenan tuomaa hapokkuutta ja sitruksisuutta. Viini oli mielestäni puolikuivaa ja olemukseltaan selkeä kokonaisuus, jonka väri, tuoksu, maku ja jälkimaku seurasivat selkeästi toisiaan. Viini maistui parsakeiton ja tuoreen jyväisen vaalean leivän kanssa.

Kirjan ja viinin yhteensopivuudelle annan neljä pistettä ja plussan. Molemmissa on ajan tuomaa tyylikästä patinoitumista, jotka ovat tehneet sekä kirjalle että viinille vain hyvää. Hyvin pitkällä tähtäimellä Canthin kirja kestää kuitenkin ikääntymistä viiniä paremmin.

Hanna
kirjoittanut Minna Canth
Otava 2019
6h, 9min (kuunneltu äänikirjana)

Jean Biecher
Schlossberg
Riesling 2014
Alsace Grand Cru, Ranska
n. 15€ (Alkosta elokuussa 2018)



1 kommentti:

  1. Pikaluettuna just äsken sama: http://hikkaj.blogspot.com/2019/04/lyhytta-suomea.html
    ddddd

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!